Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

UniversiteitsbibliotheekOpen AccessOndersteuning voor onderzoekers

Malafide open access uitgevers

Open Access
Pas op: malafide open access uitgevers

Helaas bestaan er ook malafide uitgevers die mogelijkheden voor open access publicatie aanbieden. Zij incasseren wel APC’s (article processing charges), maar leveren vervolgens geen fatsoenlijke redactionele diensten of peer review. Dit misbruik wordt wel ‘predatory open access’ genoemd.

U herkent deze ‘predatory publishers’ vaak aan agressieve marketing en spam-mails. Toch kunnen hun tijdschriften op het eerste gezicht legitiem lijken. U kunt zelf een aantal dingen doen om het kaf van het koren te scheiden.

  • Zijn de artikelen uit het tijdschrift terug te vinden in een betrouwbare database (Web of Science, Scopus), Directory of Open Access Journals, of een database voor uw eigen vakgebied?
  • Biedt de uitgever heldere informatie over peer review en de kosten voor open access?
  • Kent u de redactieleden van het tijdschrift en/of auteurs die in het tijdschrift hebben gepubliceerd? Neem eventueel contact met hen op.
  • Is de uitgever aangesloten bij OASPA (Open Access Scholarly Publishers Association)? Deze uitgevers hebben zich gebonden aan een gedragscode die regels omvat voor de kwaliteitsgarantie van de tijdschriften.

Een initiatief/website om wetenschappers te helpen bij het kiezen van een journal: Think. Check. Submit.

Tien tips om malafide tijdschriften (en conferenties) te herkennen.

Bij twijfel of vragen neem contact op met openaccess@rug.nl.

Laatst gewijzigd:14 september 2018 14:31
printView this page in: English