UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

UniversiteitsbibliotheekOpen AccessBeleid RUG/UMCG ‘Green open access’

Beleid ‘Green open access’ per 1 januari 2017

Deponeer uw finale auteursversie van een peer-reviewed tijdschriftartikel en maak uw onderzoek toegankelijk voor iedereen
.

Per 1 januari 2017 wordt van RUG- en UMCG-onderzoekers gevraagd om van al hun peer-reviewed artikelen de fulltext te deponeren in Pure. De Universiteitsbibliotheek (UB) en de Centrale Medische Bibliotheek (CMB) zorgen voor de invoer in Pure en alle verder noodzakelijke handelingen en ondersteuning.

RUG en UMCG streven ernaar om de wetenschappelijke output van hun onderzoekers in open access beschikbaar te stellen, met name via de zogeheten groene route. Dit wordt ingegeven door het beleid van de Nederlandse overheid en de eisen van diverse onderzoekfinanciers, maar ook door de positieve effecten op citatiescores en impact.

Het College van Bestuur (RUG) en de Raad van Bestuur (UMCG) hebben daarom besloten om van wetenschappers te vragen om per 1 januari 2017 de finale auteursversie van een peer-reviewed tijdschriftartikel in de RUG onderzoeksdatabase Pure te deponeren. De workflow doet een minimaal beroep op de onderzoeker, met een maximaal uitvoeringsaandeel van de UB.

Wat wordt aan u gevraagd?

• Elke onderzoeker die (co-)auteur is van een peer-reviewed tijdschriftartikel deponeert zijn of haar artikel in Pure.
  • Het deponeren vindt zo spoedig mogelijk na de acceptatie van het artikel plaats (immediate deposit on acceptance).
  • De versie die wordt gedeponeerd is een PDF van de finale auteursversie na peer review. De UB zorgt voor de invoer in Pure.
    NB: Andere publicaties dan peer-reviewed artikelen vallen buiten het bestek van dit beleid.
    Deze andere publicaties mag u gerust zelf blijven invoeren in Pure.
  • Bij deponering levert u basale metadata (uw P-nummer of uw RUG-/UMCG-emailadres, tijdschriftnaam) mee.

De UB en de CMB passen vervolgens de regels (embargotermijnen enz.) toe die de uitgever hanteert voor het in open access publiceren van het gearchiveerde artikel (optional - and controlled- access).

Hoe deponeert u een artikel?

Om ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk werk heeft, bevelen we u aan om het online formulier in te vullen. Het deponeren duurt minder dan 1 minuut.

U kunt het artikel ook mailen of zelf in Pure deponeren.

Laatst gewijzigd:17 november 2017 11:06
printOok beschikbaar in het: English