Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

UniversiteitsbibliotheekOpen AccessFinanciering

Overzicht kortingsregelingen

Open Access

In onderstaand overzicht kunt u zien waar u als corresponderende auteur van de RUG korting krijgt bij publiceren in open access. Het gaat hierbij om afspraken die de VSNU of de RUG afzonderlijk met uitgevers heeft gemaakt. Daarnaast steunt de UB door lidmaatschappen of partnerships ook andere open access initiatieven.

American Chemical Society (ACS) - [afspraak VSNU]

De komende vijf jaar (2017 - 2021) worden artikelen die worden ingediend door een corresponderende auteur verbonden aan een Nederlandse universiteit zonder extra kosten in open access gepubliceerd. De overeenkomst dekt alle 57 ACS subscription titles; de open access titels ACS Central science en ACS Omega zijn hiervan uitgesloten. Meer informatie over deze overeenkomst en de workflow is te vinden op www.openaccess.nl.

BioMed Central - [afspraak RUG]

Onderzoekers van de RUG/het UMCG krijgen 15% korting op apc’s, zie BioMed Central.

BMJ - [afspraak RUG]

RUG-/UMCG-onderzoekers krijgen 25% korting op apc’s bij publiceren in BMJ tijdschriften

Brill - [afspraak VSNU]

Met ingang van 1 januari 2017 kunnen corresponderende auteurs verbonden aan één van de Nederlandse universiteiten zonder kosten open access publiceren in 38 internationale Brill tijdschriften op de gebieden Internationaal Recht en Internationale Betrekkingen. Bij het indienen moet de auteur het universitaire email-adres of zijn ORCID gebruiken.

Cambridge University Press (CUP) - [afspraak VSNU]

Ongelimiteerd open access publiceren in 339 hybride tijdschriften en 17 volledige open access tijdschriften. Alle titels zijn opgenomen in het overzicht van tijdschriften met landelijke open access overeenkomsten (sorteer op Publisher). Een aantal tijdschriften (met name society titels) zijn uitgesloten van de regeling, maar auteurs kunnen altijd verzoeken of hun artikel toch zonder verdere kosten open access gemaakt kan worden. Ingangsdatum voor acceptatie is 1 juni 2017 en de afspraak geldt voor 3 jaar. Nadat een artikel geaccepteerd is kan de corresponderende auteur aangeven onder welke affiliatie zij/hij valt. CUP ziet dat de auteur recht heeft op kwijtschelding van de apc. Een 'Apply Discount' knop verschijnt, die de auteur moet aanklikken. Zie ook de informatie op de website van CUP.

Cogitatio Press - [afspraak RUG]

Onderzoekers van de RUG/het UMCG kunnen zonder kosten publiceren in een tijdschrift dat wordt uitgegeven door Cogitatio Press. Meer informatie over het instellingslidmaatschap.

Elsevier - [afspraak VSNU]

Onderzoekers hoeven geen apc's te betalen voor publicaties in een geselecteerd aantal tijdschriften van Elsevier. Meer informatie over deze overeenkomst is te vinden via Elsevier.

Emerald - [afspraak VSNU]

Emerald biedt per jaar vouchers aan die gebruikt kunnen worden om zonder kosten open access te publiceren.  Om een voucher aan te vragen, dient u aan te geven dat u hiervoor in aanmerking komt bij het indienen van uw artikel bij ScholarOne Manuscripts. De voucher wordt toegewezen op het moment dat het artikel is geaccepteerd. Dit gaat op basis van 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Emerald toont in Publishing Services de open access boodschap. Op het moment dat het maximale aantal vouchers vergeven is zal dat op deze pagina getoond worden. De workflow van Emerald.

H.A.U. Net - [afspraak RUG]

Onderzoekers van de RUG/UMCG kunnen zonder kosten publiceren in HAU: Journal of Ethnographic Theory .

Karger - [afspraak VSNU]

Auteurs kunnen hun artikelen gratis open access publiceren in 81 hybride en 16 volledig open access tijdschriften van Karger. Dit tot een maximum aantal van 250 per jaar, wat overeenkomstig is met het aantal Nederlandse publicaties van vorig jaar bij Karger. De tijdschrifttitels van Karger.

Lippincott Williams & Wilkins LWW - [afspraak VSNU]

Artikelen die ingediend zijn door corresponderende auteurs van Nederlandse universiteiten kunnen bij 228 hybride LWW titels gedurende 2017 - 2019 zonder kosten open access gepubliceerd worden. Volledige open access titels van de uitgever zijn uitgesloten. Bij de acceptatie van het artikel wordt de auteur verzocht via de contactpersoon van de universiteitsbibliotheek een 'APC-waiver' code aan te vragen. Deze code kan gebruikt worden in het betalingssysteem van LWW waardoor men zonder kosten open access kan publiceren. De waiver code kan aangevraagd worden via openaccess@rug.nl.

PeerJ - [afspraak RUG]

Deze uitgever werkt met een 'lifetime publishing plan' per auteur ('pay once, publish for life'). Voor een eenmalig bedrag kan een onderzoeker voor het leven bij PeerJ publiceren. De RUG betaalt het lidmaatschap voor de eerste 36 RUG-/UMCG-onderzoekers die een manuscript indienen bij PeerJ.

Royal Society of Chemistry (RCS) - [afspraak VSNU]

De afspraken met de Royal Society of Chemistry (RSC) zijn gemaakt tot en met 2017. De onderhandelingen met de uitgever zijn mislukt. De kortingen en volledige vergoedingen gelden op dit moment niet meer. Wanneer u uw publicatie in open access wilt plaatsen bij RSC moet u het volledige APC-bedrag betalen.

Uitzondering zijn de tijdschriften Chemical Science, Chemistry World en RSC Advances. Deze tijdschriften hanteren een gereduceerd apc tarief van €870 (£750) voor corresponderende auteurs in de periode 2017-2019.

SAGE - [afspraak VSNU]

Voor 786 traditionele tijdschriften geldt 100% korting op de apc's voor corresponderende auteurs verbonden aan een Nederlandse universiteit. Voor 40 traditionele tijdschriften van 'societies' moet door SAGE aan de society toestemming worden gevraagd of ze bereid zijn 100% korting te geven. Meer informatie over de overeenkomst en de workflow, of neem contact op met openaccess@rug.nl.

Voor 84 open access tijdschriften van SAGE kan 20% korting op de apc's worden gevraagd. Auteurs moeten om gebruik te maken van deze korting een kortingscode aanvragen bij de open access contactpersoon van de bibliotheek. De code kan gebruikt worden wanneer de apc betaald moet worden. De korting wordt niet achteraf verstrekt.

SpringerOpen - [afspraak RUG]

RUG-/UMCG-onderzoekers krijgen 15% korting op apc’s, zie Springer Open.

Springer OpenChoice - [afspraak VSNU]

Corresponderende auteurs verbonden aan een Nederlandse universiteit hoeven geen apc's te betalen voor publicaties in ongeveer 1.850 tijdschriften binnen het Springer OpenChoice programma. Kies na acceptatie van het artikel in het uitklapmenu 'Special Affiliation' de instelling waaraan u verbonden bent en ga akkoord met de auteursrecht- en licentievoorwaarden. De gekozen instelling verifieert of u inderdaad verbonden bent. Meer informatie over de afspraken met Springer.

Uitgezonderd zijn titels van Learned Societies, BioMedCentral en SpringerOpen (N.B.: zie ook SpringerOpen - afspraak RUG).

Taylor & Francis - [afspraak VSNU]

Corresponderende auteurs verbonden aan een Nederlandse universiteit kunnen zonder aanvullende kosten open access publiceren in alle Taylor & Francis en Routledge hybride tijdschriften. Op het moment dat er een aangeleverd artikel is geaccepteerd voor publicatie, na het peer review proces, zal de corresponding author een e-mail ontvangen die uitnodigt om gebruik te maken van de open access publishing agreement. U hoeft niet te betalen voor open access publiceren. Meer informatie is te vinden op de website van Taylor & Francis.

Sommige artikelen worden niet gezien als oorspronkelijke research papers, zoals redactiebijdragen, aankondigingen en boekrecensies.  Deze publicaties zijn niet opgenomen in de overeenkomst.

Thieme - [afspraak VSNU]

Corresponderende auteurs van de Nederlandse Universiteiten kunnen met 25% korting open access publiceren in 52 tijdschriften. Meer informatie en de lijst van tijdschriften vindt u op de website van Thieme.

Walter De Gruyter - [afspraak VSNU]

In het kader van de landelijke afspraken met de VSNU krijgen RUG-/UMCG-auteurs een korting van 90% op de apc's wanneer er gepubliceerd wordt in een tijdschrift waarop de RUG een abonnement heeft. Het gaat hierbij om de hybride tijdschriften van Walter de Gruyter, niet de full open access tijdschriften. Bij het indienen van het artikel betaalt de auteur niets. Eenmaal per jaar wordt de overige 10% aan de RUG doorberekend. Bij het insturen van het artikel dient het e-maildomein van de RUG te worden gebruikt.
Zie: lijst met tijdschriften waarin met 90% gepubliceerd kan worden.

Vanaf 2017 zijn de Nederlandse universiteiten deelnemer van het 'De Gruyter Open Access Institutional Member Scheme'. Corresponderende auteurs van de Nederlandse universiteiten krijgen nu ook 20% korting wanneer ze publiceren in dit plan. Daarin zijn 500 volledig open access peer reviewed journals en open access boeken ondergebracht. De korting geldt ook voor chapters en boekseries. Zie de lijst met journals & yearbooks Walter de Gruyter. Meer informatie op de website van Walter de Gruyter.

Wiley - [afspraak VSNU]

Onderzoekers hoeven geen apc's te betalen voor publicaties in ongeveer 1.400 hybride tijdschriften van Wiley. Nadat de uitgever uw artikel heeft geaccepteerd logt u in op de Wiley Author Services (eventueel eerst registreren met het correcte emailadres).  Op uw ‘Author Dashboard’ in Author Services klikt u op ‘Order OnlineOpen’. Wanneer het verzoek is goedgekeurd, ontvangt u een bevestiging via e-mail.
Flyer "How to Order OnlineOpen".

Wiley geeft ook nog 60 full open access tijdschriften uit, die niet onder deze overeenkomst vallen.


Lidmaatschappen/partnerships open access initiatieven

Naast de kortingsregelingen steunt de UB door middel van lidmaatschappen of partnerships ook enkele open access e-boekuitgevers en een open access archief:

ArXiv - Open Access repository voor Fysica, Wiskunde, Informatica en 'Quantitative Biology'.

Knowledge Unlatched

Open Library of Humanities

Open Book Publishers - medewerkers en studenten van de RUG kunnen gratis e-books downloaden en ontvangen korting op de aanschaf van printing on demand-titels uit de OBP-catalogus.

Sidestone Press - De RUG heeft toegang tot alle e-books, en gedrukte boeken kunnen met 25% korting worden besteld.

Laatst gewijzigd:18 januari 2019 16:52
printView this page in: English