Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

UniversiteitsbibliotheekOpen Access

Hoe weet ik of een tijdschrift betrouwbaar is?

Vraag

Hoe weet ik of een tijdschrift betrouwbaar is?

Antwoord

U herkent deze ‘predatory publishers’ vaak aan agressieve marketingstrategieën en spam-mails. Toch kunnen hun tijdschriften op het eerste gezicht legitiem lijken. U kunt zelf een aantal dingen doen, die u helpen het kaf van het koren te scheiden:

  • Zijn de artikelen uit het tijdschrift terug te vinden in een betrouwbare database (Web of Science, Scopus), Directory of Open Access Journals, of een database voor uw eigen vakgebied?
  • Biedt de uitgever heldere informatie over peer review en de kosten voor open access?
  • Staan er ervaringen over het tijdschrift op Quality Open Access Market (QUAM)? QUAM biedt onderzoekers de mogelijkheid de ervaringen te delen over de prijs en kwaliteit van open access tijdschriften.
  • Kent u de redactieleden van het tijdschrift en/of auteurs die in het tijdschrift hebben gepubliceerd? Neem eventueel contact met hen op.
  • Is de uitgever of redactie lid van COPE, Committee on Publication Ethics of volgen zij deze richtlijnen? (Let op, ook goede tijdschriften zijn (nog) niet altijd lid van COPE).
  • Is de uitgever aangesloten bij OASPA (Open Access Scholarly Publishers Association)? Deze uitgevers hebben zich gebonden aan een gedragscode die regels omvat voor de kwaliteitsgarantie van de tijdschriften.

Een initiatief/website om wetenschappers te helpen bij het kiezen van een journal: Think. Check. Submit.

Bij twijfel en/of vragen neem contact op met openaccess@rug.nl.

Laatst gewijzigd:07 februari 2018 14:48
printView this page in: English