Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

UniversiteitsbibliotheekOpen Access

Wat is ‘predatory open access’?

Vraag

Wat is ‘predatory open access’?

Antwoord

Helaas bestaan er ook malafide uitgevers die mogelijkheden voor open access publicatie aanbieden. Zij incasseren wel apc’s (article processing charges), maar leveren vervolgens geen fatsoenlijke redactionele diensten en/of peer review. Dit misbruik wordt wel ‘predatory open access’ genoemd.

U herkent deze ‘predatory publishers’ vaak aan agressieve marketingstrategieën en spam-mails. Toch kunnen hun tijdschriften op het eerste gezicht legitiem lijken. U kunt zelf een aantal dingen doen, die u helpen het kaf van het koren te scheiden:

  • Zijn de artikelen uit het tijdschrift terug te vinden in een betrouwbare database (Web of Science, Scopus), Directory of Open Access Journals, of een database voor uw eigen vakgebied?
  • Biedt de uitgever heldere informatie over peer review en de kosten voor open access?
  • Staan er ervaringen over het tijdschrift op Quality Open Access Market (QUAM)? QUAM biedt onderzoekers de mogelijkheid de ervaringen te delen over de prijs en kwaliteit van open access tijdschriften.
  • Kent u de redactieleden van het tijdschrift en/of auteurs die in het tijdschrift hebben gepubliceerd? Neem eventueel contact met hen op.
  • Is de uitgever of redactie lid van COPE, Committee on Publication Ethics of volgen zij deze richtlijnen? (Let op, ook goede tijdschriften zijn (nog) niet altijd lid van COPE).
  • Is de uitgever aangesloten bij OASPA (Open Access Scholarly Publishers Association)? Deze uitgevers hebben zich gebonden aan een gedragscode die regels omvat voor de kwaliteitsgarantie van de tijdschriften.

Een initiatief/website om wetenschappers te helpen bij het kiezen van een journal: Think. Check. Submit.

Bij twijfel en/of vragen neem contact op met openaccess@rug.nl.

Laatst gewijzigd:07 februari 2018 14:48
printView this page in: English