UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

Open access publiceren: wat zijn de voordelen en hoe werkt het?

15 mei 2017

De Rijksuniversiteit Groningen vindt open access publiceren van groot belang. Sinds 1 januari 2017 hanteert de RUG een green open access beleid. Dus ‘open up to open access’ en laat u zien in de wetenschap.

Groter bereik, meer citaties

Uw publicaties vrij beschikbaar met een groot bereik is heel eenvoudig geworden. In veel tijdschriften van grote uitgeverijen kunt u zonder aanvullende kosten open access publiceren. Door open access te publiceren stimuleert u hergebruik van kennis, zowel in de wetenschap als in onderwijs, gezondheidszorg, openbaar bestuur en andere beroepsgroepen. Burgers en wetenschappers in alle landen ter wereld krijgen dankzij open access kosteloos toegang tot uw artikelen en verkrijgen daarmee kwalitatief hoogwaardige informatie. Het bereik van uw onderzoek wordt vele malen groter en ook de citaties nemen aanzienlijk toe.

Gerenommeerde tijdschriften

Open access publiceren is veel gemakkelijker geworden. De afgelopen twee jaar hebben universiteiten afspraken gemaakt met onder andere de uitgeverijen Springer, Taylor & Francis en Elsevier, over de bekostiging van open access publiceren. Inmiddels vallen meer dan 7000 titels onder deze ‘big deals’ waarvan ruim 4.000 met een impact factor en 1100 zogenaamde ‘Q1 tijdschriften’. Daarnaast zijn er ook vele andere tijdschriften en repositories (online archieven) waarin open access gepubliceerd kan worden, zonder aanvullende kosten. Eenvoudig open access publiceren in gerenommeerde tijdschriften is daarmee in veel gevallen mogelijk geworden!

Meer informatie en ondersteuning

Meer informatie over open access publiceren, het green open access beleid van de RUG of de ondersteuning die de Universiteitsbibliotheek biedt? Kijk dan op www.rug.nl/openaccess of mail naar openaccess@rug.nl. De Universiteitsbibliotheek helpt u graag verder.

Laatst gewijzigd:21 februari 2018 11:29
printOok beschikbaar in het: English