Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

Universiteitsbibliotheek

Open access publiceren: wat zijn de voordelen en hoe werkt het?

15 mei 2017

De Rijksuniversiteit Groningen vindt open access publiceren van groot belang. Sinds 1 januari 2017 hanteert de RUG een green open access beleid. Dus ‘open up to open access’ en laat u zien in de wetenschap.

Groter bereik, meer citaties

Uw publicaties vrij beschikbaar met een groot bereik is heel eenvoudig geworden. In veel tijdschriften van grote uitgeverijen kunt u zonder aanvullende kosten open access publiceren. Door open access te publiceren stimuleert u hergebruik van kennis, zowel in de wetenschap als in onderwijs, gezondheidszorg, openbaar bestuur en andere beroepsgroepen. Burgers en wetenschappers in alle landen ter wereld krijgen dankzij open access kosteloos toegang tot uw artikelen en verkrijgen daarmee kwalitatief hoogwaardige informatie. Het bereik van uw onderzoek wordt vele malen groter en ook de citaties nemen aanzienlijk toe.

Gerenommeerde tijdschriften

Open access publiceren is veel gemakkelijker geworden. De afgelopen twee jaar hebben universiteiten afspraken gemaakt met onder andere de uitgeverijen Springer, Taylor & Francis en Elsevier, over de bekostiging van open access publiceren. Inmiddels vallen meer dan 7000 titels onder deze ‘big deals’ waarvan ruim 4.000 met een impact factor en 1100 zogenaamde ‘Q1 tijdschriften’. Daarnaast zijn er ook vele andere tijdschriften en repositories (online archieven) waarin open access gepubliceerd kan worden, zonder aanvullende kosten. Eenvoudig open access publiceren in gerenommeerde tijdschriften is daarmee in veel gevallen mogelijk geworden!

Meer informatie en ondersteuning

Meer informatie over open access publiceren, het green open access beleid van de RUG of de ondersteuning die de Universiteitsbibliotheek biedt? Kijk dan op www.rug.nl/openaccess of mail naar openaccess@rug.nl. De Universiteitsbibliotheek helpt u graag verder.

Laatst gewijzigd:21 februari 2018 11:29
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...