Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

Universiteitsbibliotheek

Toename malafide uitgevers

19 juli 2016

Er is een toename van het aantal zogenaamde roofzuchtige uitgevers (predatory publishers). Deze rooftijdschriften ontstaan in het kielzog van succesvolle open access-bladen.

Iedereen kan in principe zo’n tijdschrift oprichten en de vergoeding incasseren zonder te investeren in zaken als peer review, betrouwbare archivering en redacties. De kwaliteit van het review-proces en de continuïteit van het tijdschrift zijn daarom vaak onduidelijk.

Volgens een artikel in The Physiologist van de American Physiological Society (APS) is het aantal malafide uitgevers sinds 2011 toegenomen van 18 naar 923 in 2016. Het aantal kwalitatief slechte open access tijdschriften is volgens het onderzoek gestegen van 126 in 2013 naar 882 in 2016. Deze uitgevers benaderen onderzoekers ook actief. Niet altijd wordt in dat contact vermeld dat er ook kosten aan publicatie verbonden zijn.

Recentelijk zijn onderzoekers van de RUG benaderd door zo’n uitgever. De uitgever nodigde de onderzoekers uit tot publicatie van een artikel. Er werd echter niet verteld dat er bij publicatie betaald zou moeten worden, ook niet in verdere contacten. Toen het artikel inmiddels elektronisch beschikbaar was, werd er plotseling gemaand te betalen. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om een predatory uitgever.

 • Op de website van Scholarly Open Access vindt u een lijst met waarschijnlijke of mogelijke predatory uitgevers en tijdschriften.
 • Een initiatief/website om wetenschappers te helpen bij het kiezen van een tijdschrift: Think. Check. Submit.
Laatst gewijzigd:02 februari 2018 16:18

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.