Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

Universiteitsbibliotheek

Toename malafide uitgevers

19 juli 2016

Er is een toename van het aantal zogenaamde roofzuchtige uitgevers (predatory publishers). Deze rooftijdschriften ontstaan in het kielzog van succesvolle open access-bladen.

Iedereen kan in principe zo’n tijdschrift oprichten en de vergoeding incasseren zonder te investeren in zaken als peer review, betrouwbare archivering en redacties. De kwaliteit van het review-proces en de continuïteit van het tijdschrift zijn daarom vaak onduidelijk.

Volgens een artikel in The Physiologist van de American Physiological Society (APS) is het aantal malafide uitgevers sinds 2011 toegenomen van 18 naar 923 in 2016. Het aantal kwalitatief slechte open access tijdschriften is volgens het onderzoek gestegen van 126 in 2013 naar 882 in 2016. Deze uitgevers benaderen onderzoekers ook actief. Niet altijd wordt in dat contact vermeld dat er ook kosten aan publicatie verbonden zijn.

Recentelijk zijn onderzoekers van de RUG benaderd door zo’n uitgever. De uitgever nodigde de onderzoekers uit tot publicatie van een artikel. Er werd echter niet verteld dat er bij publicatie betaald zou moeten worden, ook niet in verdere contacten. Toen het artikel inmiddels elektronisch beschikbaar was, werd er plotseling gemaand te betalen. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om een predatory uitgever.

 • Op de website van Scholarly Open Access vindt u een lijst met waarschijnlijke of mogelijke predatory uitgevers en tijdschriften.
 • Een initiatief/website om wetenschappers te helpen bij het kiezen van een tijdschrift: Think. Check. Submit.
Laatst gewijzigd:02 februari 2018 16:18
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

Volg ons opfacebook twitter