Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek Open access Nieuws

Maak kennis met Giulia Trentacosti, Open Access and Scholarly Communication Specialist

01 juli 2019
Giulia Trentacosti
Giulia Trentacosti
“Er zijn bijna dagelijks nieuwe ontwikkelingen in de wetenschapscommunicatie waarvan sommige, bijvoorbeeld Plan S, een enorme impact hebben op de academische gemeenschap. Wij zijn hier om onderzoekers te helpen hun weg te vinden in dit steeds veranderende en complexe domein."


Sinds april 2018 heeft de Universiteitsbibliotheek Groningen (UB) een deskundige op gebied van wetenschapscommunicatie en open access in dienst: Giulia Trentacosti. Giulia heeft een master en PhD in publishing studies van de Edinburgh Napier University.

Wat is jouw rol als Open Access Specialist?

Ik verleen praktische informatie en tools aan onderzoekers en geef advies aan beleidsmedewerkers en onderzoeksondersteunend personeel over alles wat te maken heeft met open access en in bredere zin open science.

Samen met het open access team van UB informeer ik RUG-medewerkers over de belangrijkste ontwikkelingen in open access - van publicatieplatforms tot financieringsmogelijkheden. Ik werk daarbij nauw samen met Peter Braun, Open Access Specialist bij het UMCG. Daarnaast ben ik projectleider van 'Open Access Services'. Dit is een tweejarig project om onze diensten rond open access RUG-breed door te ontwikkelen.

Wat kunnen onderzoekers van jou en het open access-team verwachten?

Bijna dagelijks zijn er nieuwe ontwikkelingen in de wetenschapscommunicatie waarvan sommige, bijvoorbeeld Plan S, een enorme impact hebben op de academische gemeenschap. Wij zijn hier om onderzoekers te helpen hun weg te vinden in dit steeds veranderende en complexe domein. We ontwikkelen steeds meer gebruiksvriendelijke tools voor RUG-medewerkers om ons te benaderen en snel de informatie te vinden die ze nodig hebben.

Advies op maat
Als u vragen heeft over waar u (kosteloos) open access kunt publiceren of welke licenties u moet kiezen bij het indienen van een artikel, dan kunnen wij daarbij helpen. Als u een subsidie aanvraagt en niet precies weet wat het open access-beleid van de financier inhoudt, neem dan contact met ons op. Wij geven graag advies op maat. Daarnaast communiceren we regelmatig over nieuwe deals met uitgevers en eisen van onderzoeksfinanciers via onze website en de Open Science Newsletter. We organiseren workshops, instructies en presentaties over dringende open access-issues. Ook nodigen we onderzoekers uit om een bijdrage te leveren aan de Open Science Blog.

Welke ontwikkeling in open access heeft momenteel de meeste impact op onderzoekers? Hoe kun jij helpen?

Dat is Plan S. Plan S vereist dat vanaf 2021 wetenschappelijke publicaties die het resultaat zijn van onderzoek dat wordt gefinancierd met overheidssubsidies, worden gepubliceerd in conforme open access-tijdschriften of -platforms. Wij begeleiden onderzoekers bij deze belangrijke overgang en voorzien hen van informatie en advies.

Meer informatie

Contact

openaccess rug.nl

Laatst gewijzigd:28 oktober 2019 13:56
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...