Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek

Maak kennis met Doetsje Brouwer, Pure Support Specialist

04 juni 2021
Doetsje Brouwer
Doetsje Brouwer
“Per jaar gaan ruim 10.000 publicaties van RUG-auteurs door onze handen. We verbeteren Pure continu om de vindbaarheid van onderzoeksresultaten te vergroten en om onderzoekers zoveel mogelijk te ontlasten bij de registratie van hun onderzoeksoutput.”

Pure is het onderzoeksinformatiesysteem van de Rijksuniversiteit Groningen waarin onderzoekers hun onderzoeksoutput registreren. De Universiteitsbibliotheek (UB) draagt zorg voor dit systeem en biedt ondersteuning aan RUG-medewerkers bij het werken met Pure. Doetsje Brouwer, Pure Support Specialist, vertelt hier meer over.

Wat is jouw rol als Pure Support Specialist?

Ik zie mijzelf als de spil van Pure Support. Ik stuur het Pure Support-team aan, overzie alle werkzaamheden en reageer op nieuwe ontwikkelingen.

Waaruit bestaat het Pure Support-team?

Het Pure Support-team bestaat uit functioneel- en applicatiebeheerders, een validatieteam en informatiespecialisten. De functioneel- en applicatiebeheerders zorgen ervoor dat Pure goed draait. Het validatieteam controleert alle ingevoerde onderzoeksoutput en zorgt ervoor dat dit zichtbaar wordt op de profielpagina van onderzoekers en op de RUG research portal. Informatiespecialisten ondersteunen de facultaire Pure coördinatoren en verzorgen Pure workshops voor (nieuwe) RUG-medewerkers.

Wat voor ondersteuning bieden jullie wetenschappelijk personeel?

Achter de schermen gebeurt enorm veel om onderzoekers zoveel mogelijk te ontlasten bij het registreren en delen van hun onderzoeksoutput. Alle getoonde output wordt gecontroleerd en aangevuld door het validatieteam; zoals het toevoegen van full-texts, publicaties open access zetten als dat kan en het delen van publicaties via request-a-copy. Dit werk is soms wat onzichtbaar, maar er gaan toch ruim 10.000 publicaties per jaar door onze handen.

Onlangs werd de open access procedureregeling voor korte academische werken ingevoerd. Wij zorgen ervoor dat alle publicaties die hiervoor in aanmerking komen, 6 maanden na publicatie open access beschikbaar komen. Onderzoekers hoeven hiervoor zelf niets te doen.

Verder werken we continu aan verbeteringen in het werken met Pure om de vindbaarheid van onderzoeksresultaten te vergroten. Zo importeren we sinds kort dagelijks artikelen uit de pers/media in Pure en sinds deze maand ook de metadata van RUG-datasets.

Tot slot bieden we workshops (tweewekelijks, momenteel alleen online) voor nieuwe en huidige medewerkers om vertrouwd te raken met het Pure-systeem en we beantwoorden vragen die binnenkomen via pure rug.nl.

Wat is het voordeel van het registreren van onderzoeksoutput in Pure?

Alles wat een onderzoeker in Pure registreert, wordt getoond op de research portal van de RUG en op zijn/haar profielpagina en is goed vindbaar in zoekmachines als Google.

Wat is jouw nr. 1 tip voor wetenschappelijk personeel dat Pure gebruikt?

Ik heb er 3:

  1. Voeg uw ORCID iD toe aan Pure, of als u deze nog niet hebt, maak er een aan;
  2. volg een webinar als u niet of minder bekend bent met Pure, want dit is een hele snelle manier om alle ins en outs van Pure te leren kennen en
  3. als u vragen heeft, stel deze aan ons via pure rug.nl, dan zorgen wij dat u vaak nog dezelfde dag antwoord krijgt.

Meer informatie

Pure Support
FAQ Pure
Pure webinars

Contact

Neem contact op met uw facultaire Pure coördinator
pure rug.nl

Laatst gewijzigd:08 februari 2022 08:10
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...