Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek

Digitale mijlpaal voor de UB Groningen

04 september 2020
Den seraphinschen nachtegael (1674)
Den seraphinschen nachtegael (1674)

Deze zomer heeft de UB Groningen een belangrijke digitale mijlpaal bereikt: ruim 33.000 boeken (33.386) uit de collectie zijn gedigitaliseerd en online beschikbaar gekomen. Een deel daarvan is op Google Books te raadplegen, een groter gedeelte op Delpher. De digitalisering vond afgelopen drie jaar plaats binnen een groot samenwerkingsproject met de Koninklijke Bibliotheek.

Google Books

Ruim 14.000 boeken (14.684) van de UB zijn digitaal beschikbaar gekomen in de database Google Books. De boeken kunnen daar nu online gelezen en op trefwoord doorzocht worden. In de UB-catalogus SmartCat is bij de betreffende boektitels een link (eBook bekijken) naar het digitale exemplaar te vinden.

Het gaat om boeken die tot 1900 in Nederland zijn uitgegeven dan wel Nederlandstalig zijn. De digitale collectie is het resultaat van een omvangrijk samenwerkingsproject tussen de Koninklijke Bibliotheek, (universiteits)bibliotheken in Nederland en Google. In totaal zijn in Nederland inmiddels bijna 400.000 bibliotheekboeken digitaal beschikbaar gekomen in Google Books.

Ina Boudier-Bakker: Kinderen
Ina Boudier-Bakker: Kinderen

Delpher

Daarnaast zijn ruim 18.000 boeken (18.702) uit onze UB-collectie in digitale vorm toegevoegd aan Delpher, de snel groeiende database met digitale historische Nederlandse publicaties. In totaal gaat het om bijna 3 miljoen pagina's. De boeken kunnen nu online gelezen en op trefwoord doorzocht worden. Het betreft boeken die in de periode 1900-1950 in Nederland zijn uitgegeven dan wel Nederlandstalig zijn.

In deze nieuwe digitale UB-collectie zijn titels te vinden over religie, taal, teken- en schilderkunst, maar ook reizen (reisgidsen) en oude kinderspellen. Een link naar het digitale exemplaar ontbreekt nog in SmartCat, daar wordt nu hard aan gewerkt. De digitale collectie is het resultaat van een omvangrijk samenwerkingsproject tussen de Koninklijke Bibliotheek, (universiteits)bibliotheken in Nederland en Metamorfoze, de stichting voor behoud van papieren erfgoed in Nederland.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:14 januari 2021 13:45
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...