Skip to ContentSkip to Navigation

University of Groningen Library

University of Groningen Library

Bijzondere Collecties op de Dag van de Groninger Geschiedenis

22 oktober 2019
Veel aanloop bij de stand van Bijzondere Collecties
Veel aanloop bij de stand van Bijzondere Collecties

De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Groningen was prominent aanwezig op de Dag van de Groninger Geschiedenis 2019. Op dezelfde dag won RUG-studente geschiedenis Elvira Ambrosius de publieksprijs van de Scriptieprijs Groninger Geschiedenis met haar scriptie waarvoor ze dankbaar gebruik maakte van de digitale collecties van de UB.

Bijzondere Collecties zichtbaar

Op de drukbezochte Dag van de Groninger Geschiedenis 2019, zaterdag 12 oktober 2019, toonden de medewerkers van de afdeling Bijzondere Collecties mooie werken uit onze collectie. Het thema Zij/Hij van deze Dag is natuurlijk ook prominent aanwezig in onze collectie en bij onze publieksactiviteiten. Zo was er een minuscuul persoonlijk aantekenboekje van de eerste vrouwelijke RUG-hoogleraar Jantina Tammes (1871-1947), dat veel bekijks trok. En in de UB Binnenstad loopt nog steeds de tentoonstelling Honger naar kennis, het belang van boeken voor de vrouwenbeweging.

Thesinger getijdenboek
Thesinger getijdenboek

Scriptieprijs

Elvira Ambrosius, RUG-geschiedenisstudente, won de publieksprijs van de Scriptieprijs Groninger Geschiedenis 2019. Zij schreef haar scriptie, Vrouwelijke verinnerlijking in geneeskrachtige getijdenboeken, over zes laatmiddeleeuwse getijdenboeken uit de Benedictijnse vrouwenkloosters in Selwerd en Thesinge (1470-1540). Daarvoor maakte zij dankbaar gebruik van het schitterende, onlangs volledig gedigitaliseerde Thesinger getijdenboek uit de UB Groningen.

Interessante links

Laatst gewijzigd:13 januari 2020 11:34

Meer nieuws

 • 28 mei 2020

  Patrick Verkooijen benoemd tot hoogleraar aan de leerstoel Climate Adaptation Governance

  Prof. dr. Patrick Verkooijen, directeur van het Global Center on Adaptation (GCA), is benoemd tot leerstoelhouder voor het programma Climate Adaptation Governance aan de faculteiten Campus Fryslân en Ruimtelijke Wetenschappen van de...

 • 26 mei 2020

  Groningers aan de slag met klimaatadaptatie

  Groningen staat dit jaar in het teken van omgaan met de effecten van klimaatverandering met als hoogtepunt de Klimaatadaptatieweek van 19 t/m 25 januari 2021.

 • 25 mei 2020

  Nieuwe Dean of Graduate Studies

  Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit heeft prof. dr. Petra Rudolf benoemd als Dean of Graduate Studies RUG. Rudolf, hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica aan de Faculty of Science and Engineering, is reeds in maart begonnen in deze...

Follow us onfacebook twitter instagram