Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

Universiteitsbibliotheek

Fake news: acute dreiging of loos alarm?

Lezing van dr. Frank Harbers op 20 september
04 september 2018
Fake news: acute dreiging of loos alarm?
Fake news: acute dreiging of loos alarm?

Sinds de campagne van de huidige Amerikaanse president Donald Trump in 2016 kent iedereen de term: fake news of nepnieuws. Het wordt te pas en te onpas gebuikt in discussies over nieuws en journalistiek. Maar wat houdt fake news precies in? Is het een nieuw fenomeen of iets wat al zo oud is als nieuws zelf? Waarbij de hamvraag uiteindelijk is: hoeveel impact heeft fake news nu eigenlijk? Hebben we te maken met een marginaal verschijnsel dat onder andere door de media zelf is uitgegroeid tot een overtrokken hype of heeft fake news daadwerkelijk een belangrijke invloed op de manier waarop een democratische samenleving functioneert en zijn we in een feitenvrij tijdperk aanbeland?

Dr. Frank Harbers (Media Studies en Journalistiek, Rijksuniversiteit Groningen) zal proberen aan de hand van concrete voorbeelden en recent onderzoek dit fenomeen in zijn lezing te verhelderen.

 • donderdag, 20 september 2018
 • 19.30 uur
 • Universiteitsbibliotheek Binnenstad, Broerstraat 4
 • Jantina Tammeszaal (4e verdieping)
Laatst gewijzigd:05 september 2018 14:52

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...