UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

Tentoonstelling: Cha Cha! Popmuziek in Groningen

30 november 2017

Nog enkele weken en Groningen is weer Nederlands Popstad Nummer Een: van 17 t/m 19 januari 2018 staat de hele stad in het teken van Eurosonic, en zaterdag 20 januari komt heel popminnend Nederland naar Cultuurcentrum De Oosterpoort voor Noorderslag, het jaarlijkse festival met de actuele stand van zaken in de Nederlandse popmuziek.

De Universiteitsbibliotheek Groningen heeft altijd speciale aandacht besteed aan publicaties vervaardigd in of handelend over stad en provincie Groningen. In die collectie bevinden zich ook veel werken over popmuziek in Groningen. Een groot aantal daarvan wordt nu tentoongesteld in het trappenhuis op de derde verdieping van de UB Binnenstad.

De tentoonstelling bevat boeken en andere publicaties over popmuziek in Groningen door de jaren heen. Zo wordt het fameuze Groninger Springtij behandeld: de periode aan het eind van de jaren zeventig toen kroegen in Groningen langer open mochten blijven als er live-muziek te horen was. Dit vormde een enorme stimulans voor jonge bandjes; onder andere Herman Brood & his Wild Romance beleefden hierdoor hun eerste successen, evenals Jan Rot & the Streetbeats, White Honey en Solution.

Verder zijn er op de expositie platenhoezen te zien, foto’s, filmpjes en andere parafernalia uit de Groningse popscene!

Tentoonstelling: Cha Cha! Popmuziek in Groningen, door de jaren heen

• Woensdag 6 december 2017 t/m zondag 4 maart 2018