Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

Universiteitsbibliotheek

100% open access akkoord met Cambridge University Press

23 mei 2017

De Nederlandse universiteiten en Cambridge University Press (CUP) hebben een driejarige overeenkomst gesloten voor 100% open access. Onderzoekers verbonden aan Nederlandse universiteiten kunnen voortaan direct via de gouden route publiceren in de full open access tijdschriften van CUP. Een grote stap voor de Nederlandse wetenschap, aangezien tot nu toe geen enkele uitgever meteen de gouden route koos.

De afspraken tussen CUP en de Nederlandse universiteiten zijn uniek. Onderzoekers kunnen zowel in de hybride tijdschriften als in de volledig open access tijdschriften publiceren. Het is de eerste keer dat de universiteiten een afspraak hebben gemaakt met een uitgever waarbij de onderzoekers direct via de gouden route artikelen open access kunnen publiceren. Jaap Winter, hoofdonderhandelaar namens de VSNU en voorzitter van het college van bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam: “Het is uniek dat alle wetenschappers die aan Nederlandse universiteiten verbonden zijn, vanaf 1 juni ongelimiteerd open access kunnen publiceren in de 339 hybride tijdschriften en 17 volledig open access tijdschriften van CUP, zonder dat daar extra kosten voor de wetenschappers tegenover staan.”

Matt Day, hoofd Open Access en Data Publishing bij Cambridge University Press: “Deze deal gaat heel ver. Hiermee laten we zien hoe serieus we open access nemen en hoe we landen als Nederland willen helpen om volledig open access te worden.”

Universiteiten maken met wetenschappelijke uitgevers afspraken over de abonnementsgelden voor wetenschappelijke tijdschriften. De VSNU onderhandelt namens de Nederlandse universiteiten met deze uitgevers. Universiteiten willen de afspraken over de abonnementen alleen verlengen onder de voorwaarde dat uitgevers open access dichterbij brengen. Dat CUP deze stap in verregaande mate zet met dit akkoord, juichen de universiteiten toe.

Laatst gewijzigd:02 februari 2018 16:18

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...