Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek

Lezingenreeks: 'Stad & Universiteit'

Universiteitsbibliotheek Binnenstad
23 januari 2019
Jantina Tammes
Jantina Tammes

De RUG organiseert een interessante lezingenreeks in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad. Van januari tot en met mei 2019 is er elke maand een lezing over een bijzondere RUG-hoogleraar of RUG-student en zijn of haar relatie tot Groningen. De lezingen zijn gratis en iedereen is welkom.

Deze lezingenreeks maakt deel uit van het project ‘Stad & Universiteit’, dat de grote invloed van de universiteit en het academische leven op de stad Groningen zichtbaar tracht te maken. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met De Verhalen van Groningen.

Lezingenreeks

Dinsdag 29 januari: Aletta Jacobs in de UB - Bijzondere boeken uit een bijzondere geschiedenis aan de RUG
In de eerste lezing vertelt prof. dr. Mineke Bosch over dr. Aletta Jacobs.
Na afloop kunt u eventueel blijven zitten: het Centrum voor Universiteits- en Wetenschapsgeschiedenis organiseert aansluitend een lezing over de bekende hoogleraar genetica Jantina Tammes., ook een RUG-wetenschapper die in het project 'Stad & Universiteit' wordt behandeld.

De volgende lezingen:

  • econoom Wim Duisenberg (26 februari, Jonne Harmsma)
  • liberaal politicus Samuel van Houten (26 maart, Dirk Jan Wolffram)
  • Ubbo Emmius en het ontstaan van de Groningse Universiteit. (7 mei, Klaas van Berkel)
  • en juriste Betsy Bakker-Nort (28 mei, Mineke Bosch).

Alle lezingen beginnen om 16.30 uur, en zijn in de Jantina Tammeszaal op de 4e verdieping van de UB Binnenstad.

Stad & Universiteit

In 2018 lanceerden de RUG en de Verhalen van Groningen het project ‘Stad & Universiteit’, waarin de geschiedenis van de Rijksuniversiteit en het academische leven in Groningen centraal staan. Onderdeel hiervan is de thematische stadswandeling ‘Stad & Universiteit’. Deze voert de wandelaar langs bijzondere locaties in de binnenstad die herinneren aan gedenkwaardige hoogleraren of studenten die aan de RUG verbonden zijn geweest. De lancering van deze wandeling ging gepaard met een portrettengalerij in het trappenhuis van de Universiteitsbibliotheek. Dit zijn de personen die ook in de lezingenreeks aan bod zullen komen.

  • Uitgebreidere verhalen over deze protagonisten uit het Groninger academische leven zijn te vinden op De Verhalen van Groningen.

Het project Stad & Universiteit is tot stand gekomen met ondersteuning van het Representatiefonds van de RUG en met medewerking van De Verhalen van Groningen, de Groninger Archieven, het Universiteitsmuseum en de Universiteitsbibliotheek.

Laatst gewijzigd:13 januari 2020 11:34
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...