University of Groningen Library

University of Groningen LibraryCollectionsSpecial CollectionsNews

Opening tentoonstelling Bakens in het landschap; 50 jaar strijd voor de oude Groninger kerken

Universiteitsbibliotheek Binnenstad
20 november 2019
SOKG

De Stichting Oude Groninger Kerkenviert dit jaar een lustrum: 50 jaar geleden opgericht om het tij te keren, is het nu een onmisbaar instituut in en om Groningen. De UB besteedt aandacht aan het jubileum door een selectie en overzicht uit eigen collecties te tonen van het werk en de publicaties van de stichting.

Opening

• donderdag 20 november
  • 16.00 uur
  • trappenhuis, 3e verdieping UB Binnenstad
  • spreker: dhr. Reint Wobbes
SOGK

Reint Wobbes

Reint Wobbes (1940) is sinds de oprichting in 1969 betrokken bij de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), o.a. als bestuurslid, en is nog steeds actief voor de stichting. In 2012 ontving hij de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit handen van koningin Beatrix, vanwege zijn tomeloze inzet voor het behoud van het cultureel erfgoed in de provincie Groningen, met name middeleeuwse kerken en begraafplaatsen. Ook bij andere erfgoedorganisaties in Groningen was hij betrokken. Hij bereikte veel geïnteresseerden via zijn lezingen, excursies, publicaties en adviezen.
Wobbes belichaamde de nieuwe koers die de Stichting Oude Groninger Kerken in de jaren 1990 inzette: de Groninger kerken moesten voortaan niet langer als los gebouw, maar als integraal onderdeel van de historische omgeving worden gezien. Kerk, kerkhof, dorp en het historische landschap zijn immers eeuwenlang nauw met elkaar verbonden geweest. De activiteiten van de stichting, zoals restauratie, het zoeken van een nieuwe, maatschappelijke functie voor het kerkgebouw en de PR, moesten daarop worden afgestemd. Met de lokale bevolking en de Stichting Het Groninger Landschap werd daarom vaker en nauwer samengewerkt.
Laatst gewijzigd:13 januari 2020 11:34