Skip to ContentSkip to Navigation
Faculty of ArtsStudy at our FacultyBachelorEvents and Open Days

Joeri Vinke

Bachelorstudent Taalwetenschap
Joeri Vinke

Over Joeri

Mijn naam is Joeri, ik ben 22 jaar oud en zit op dit moment in het tweede jaar van Taalwetenschap. Ik kom uit een klein dorpje onder Emmen. Vanaf maart dit jaar woon ook ik in de mooiste studentenstad van Nederland: Groningen. Naast mijn studie werk ik bij Wildlands Adventure Zoo in Emmen, maak ik graag muziek (piano) en vind ik het leuk om met vrienden af te spreken.

Waarom Taalwetenschap?

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door taal. Als kind vond ik het al leuk om met taal te spelen. Taalwetenschap is uiteindelijk een studie die niet zozeer gaat over hoe taal zou moeten zijn, maar om hoe taal in het dagelijks leven gebruikt wordt. Dat is wat het voor mij zo interessant maakt: dagelijks ben je omringd door dat wat je studeert. Taal is zo vanzelfsprekend dat je niet doorhebt dat het eigenlijk heel complex is. We zijn zo gevoelig voor taal dat we het gelijk doorhebben als iemand een accent hebben dat ook maar enigszins verschilt van ons accent. Dat onbewuste en tegelijk zo precieze taalgevoel is wat taalwetenschap zo interessant maakt voor mij.

Waarom Groningen?

Ik heb uiteindelijk gekozen voor Groningen, omdat ik hier de samenwerking tussen theoretische en toegepaste taalwetenschap heel fijn vind. Het ene moment kijk je naar de structuur van een zin uit een exotische taal en het andere moment heb je het over mensen die - bijvoorbeeld door hersenletsel - nog wel gesproken taal snappen, maar zelf geen taal meer kunnen produceren. Daarnaast is Groningen een stad die toch aanvoelt als een dorp, omdat je snel alle plekken en veel mensen kent.

Toekomst

Ik weet nog niet precies wat ik in de toekomst wil doen. Het zal in ieder geval iets zijn dat met taal te maken heeft. Ik wil na mijn bachelor een master gaan doen, maar ik weet nog niet of ik dat in Groningen of ergens anders ga doen. Iets met psycho- of neurolinguïstiek lijkt me heel erg leuk, omdat dat vakgebieden zijn waar de theoretische taalkunde in contact komt met de toegepaste taalkunde.

Gouden tip

Wanneer je al zeker weet welke studie je wilt gaan doen is het handig om te kijken waar verschillende universiteiten in hun programma de nadruk op leggen. Op die manier kun je niet alleen zien welke universiteit zich waarin specialiseert, maar ook welk programma jou het meeste aanspreekt. Daarnaast helpt het sowieso om bij veel universiteiten te kijken en je niet vast te pinnen op één idee.

Laatst gewijzigd:04 juni 2019 15:40