Skip to ContentSkip to Navigation
Faculty of ArtsStudy at our FacultyBachelorEvents and Open Days

Brenda van der Laan

Nederlandse taal en cultuur
Brenda van der Laan

Over Brenda

Ik ben Brenda van der Laan, 21 jaar oud en ik zit momenteel in het derde jaar van de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijkuniversiteit in Groningen. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in de provincie Groningen, maar woon sinds het begin van mijn studie op kamers in de stad. Naast mijn studie werk ik als docent moderne dans in Assen en als boekverkoper in een boekhandel in Groningen. Ik hou van dansen, lezen en goede gesprekken voeren. Verder ben ik al mijn hele studententijd actief bij de studievereniging van Nederlands, ZaZa.

Waarom Nederlandse Taal en Cultuur?

Het was mijn eigen docente Nederlands van de middelbare school die zei dat de opleiding wellicht iets voor mij zou zijn. Nederlands was een van mijn favoriete vakken en ik heb altijd interesse gehad in onze eigen taal; in het spreken, lezen, schrijven en het luisteren. Hoewel het schoolvak Nederlands en de opleiding vrijwel niet met elkaar te vergelijken zijn, was dit de juiste studiekeuze. Nederlandse Taal en Cultuur is namelijk een erg brede opleiding die zich, in tegenstelling tot sommige misvattingen, niet alleen richt op ‘het lezen van boeken’. Het bachelorprogramma is opgedeeld in verschillende hoofdstromen: de taalkunde, de taalbeheersing en de letterkunde (die is onderverdeeld in moderne en historische letterkunde). Op deze manier heb je elk blok voldoende variatie aan stof en kom je er snel achter waar jouw interesses liggen. Zelf vind ik de letterkundige vakken het leukst, omdat je hier teksten in een context plaatst en je je niet beperkt tot taal alleen.

Waarom Groningen?

Mijn keuze voor Groningen was eigenlijk erg vanzelfsprekend. Ik heb zelfs nooit overwogen om ergens anders te gaan studeren. Dit is niet iets wat ik per se aanraad, maar je moet gewoon ergens zijn waar je je goed voelt. Voor mij is dat Groningen. Het is een ontzettend levendige en gemoedelijke stad. Een stad waar van alles te doen is en waar je erg makkelijk nieuwe mensen leert kennen. Alle sport-, studenten- en studieverenigingen vergemakkelijken dit. Voor mij heeft Groningen alle faciliteiten van een stad, maar de sfeer van een ietwat uit de kluiten gewassen dorp.

Toekomst

Op dit moment ben ik van plan om na mijn bachelor twee masters te gaan doen: de Educatieve master en de master Journalistiek. Ik kan me niet voorstellen dat ik mijn hele leven hetzelfde blijf doen en daarom wil ik verschillende kanten op kunnen. Ik vind het belangrijk dat ik iets doe waar ik gelukkig van word, iets waar ik mezelf door kan ontwikkelen en iets waarmee ik relevant werk doe. Zowel als docent als journalist kan dit. Toch blijf ik realistisch en ben ik me bewust van het feit dat dingen altijd anders kunnen uitpakken. Als docent moet je niet alleen deskundige zijn over je vakgebied maar moet je ook houden van het lesgeven, vind ik. Dat is iets wat in de praktijk moet blijken.

Gouden tip

Kijk naar je interesses en probeer iets te vinden waar die interesses samenkomen. Blijf daarnaast ook reëel, elke studie zal aspecten bevatten die je minder aanspreken en soms moet je dan doorbijten. Het belangrijkste is dat je iets doet wat jij wil en niet iets wat van je verwacht wordt.

Laatst gewijzigd:04 juni 2019 15:39