Skip to ContentSkip to Navigation
Faculty of ArtsStudy at our FacultyBachelorEvents and Open Days

Bertien Martens

Bachelorstudent Midden-Oostenstudies
Bertien Martens
Bertien Martens

Over Bertien

Mijn naam is Bertien Martens, 21 jaar oud en ik studeer Midden-Oostenstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hoewel ik bijna alle vakken van de opleiding heb afgerond, loop ik komend jaar uit naar het vierde jaar van de opleiding door mijn keuze om wat extra vakken naast het reguliere programma te volgen. Zelf kom ik van het platteland in Drenthe, maar inmiddels woon ik alweer bijna 3 jaar op kamers in Groningen. Naast de studie ben ik actief bij onze studievereniging Siduri, lid van een studentenvereniging en zit ik bij een politieke jongerenorganisatie.

Waarom Midden-Oostenstudies?

In mijn ogen is het Midden-Oosten de meest interessante regio in de wereld. Er gebeurt ongelooflijk veel en het is bijna dagelijks in het nieuws. Vanuit de hele wereld is er ontzettend veel aandacht voor deze regio vanwege economische belangen (olie), politieke belangen (Iran, Israël, Saoedi-Arabië, terrorisme, maar ook zeker de internationale politiek van de VS en Rusland) en maatschappelijke belangen (religie, vluchtelingen en verschillende bevolkingsgroepen). De regio heeft een enorm lange geschiedenis en om beter te kunnen begrijpen wat zich hier allemaal afspeelt besloot ik deze studie te doen. De studie focust zich op het gebied van Marokko tot en met Afghanistan waarbij je de achtergrond van het hedendaagse Midden-Oosten leert begrijpen. In het eerste jaar bestaat dit vooral uit het creëren van een brede basis door je te verdiepen in de geschiedenis en de verschillende religies. Vanaf dan ga je je verdiepen in bepaalde landen en bepaalde gebeurtenissen zoals de Arabische Lente of het Arabisch-Israëlisch conflict. Daarnaast vond ik het erg belangrijk dat ik een taal kon leren tijdens mijn studie. Bij Midden-Oostenstudies krijg je die kans door óf voor Arabisch óf voor Hebreeuws te kiezen en in het tweede jaar naar het buitenland te gaan. Dit laatste is een absoluut hoogtepunt van de studie waarbij je niet alleen je taal verbetert, maar ook enorm veel leert over het land waar je leeft. Door de bachelor Midden-Oostenstudies te volgen, krijg je een goed beeld van wat er zich precies afspeelt in de regio en waarom.

Waarom Groningen?

Voor mij was de keuze voor Groningen eigenlijk niet zo moeilijk. In Groningen ligt de focus van Midden-Oostenstudies op het hedendaagse Midden-Oosten. Andere universiteiten die deze studie ook aanbieden hebben gekozen voor een ander focuspunt en concentreren zich dus minder op de huidige situatie van de regio. In Groningen zijn de collegereeksen zo ingericht dat je het moderne Midden-Oosten leert begrijpen. Daar komt bij dat Groningen voor mij het dichtste bij was en dat de stad jaar op jaar weer wordt uitgeroepen tot leukste studentenstad van Nederland. Er zijn ontzettend veel verenigingen voor studenten en er is altijd wel wat te doen, absoluut een aanrader.

Toekomst

Op dit moment heb ik nog niet echt een duidelijk beeld van wat ik na mijn studie zou willen doen. Wel weet ik zeker dat ik na de bachelor nog een master Midden-Oostenstudies ga doen, eventueel gecombineerd met een master godsdiensten of economie. Zelf lijkt het me steeds leuker om onderzoek te gaan doen, te werken voor iets als het Ministerie van Buitenlandse Zaken of te werken voor een niet-gouvernementele organisatie die actief is in het Midden-Oosten. Ik zou erg graag een baan vinden waarbij ik op en neer kan reizen tussen Nederland en het Midden-Oosten. Daarnaast zijn er natuurlijk nog genoeg andere mogelijkheden zoals een baan in de journalistiek, de diplomatiek, het bedrijfsleven of als tolk.

Gouden tip

Ik raad je aan om iets te gaan doen wat je leuk vindt. Dit klinkt misschien wat cliché, maar als je kiest voor iets waar je je honderd procent voor in wilt zetten, wordt de studie een stuk interessanter en zal het veel makkelijker zijn om te gaan leren. Door iets te doen wat je echt leuk en interessant vindt, zal je niet snel spijt hebben van je keuze.

Laatst gewijzigd:04 juni 2019 15:38