Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenMobility OfficeOutgoingStudy Abroad

Rozemarijn studeerde in Istanbul, Turkije

Studeren in het buitenland: 'Look at the world from a different perspective'

Vooroordelen

Over studeren in het buitenland bestaan een aantal vooroordelen. Zo verwachten medestudenten dat je veel feestjes afloopt met mensen van allerlei nationaliteiten en dat je de kans grijpt om meer van het land te zien. Vanuit je directe omgeving krijg je respect van tantes en oma’s die onder de indruk zijn van het feit dat je dit helemaal alleen gaat ondernemen in dat verre, verre land.

Waterpijp roken

Je leert andere culturen kennen

De eerste twee veronderstellingen kloppen; Na een periode aan een buitenlandse universiteit heb je inderdaad de mogelijkheid gehad om veel feestjes af te lopen. Je hebt veel nieuwe mensen leren kennen die net als jij uitwisselingsstudent zijn of al aan de universiteit studeren en met deze nieuwe vrienden, of vrienden uit Nederland, heb je meestal de gelegenheid aangegrepen om wat meer van het land te bekijken. Stuk voor stuk fantastische ervaringen die je veel leren over andere culturen, of dit nou de Duitse, Franse of Turkse cultuur is.

De stap is minder groot dan het lijkt

De grote stap waar ook over gepraat wordt heb ik zelf niet als zo groot ervaren, al kan ik me voorstellen dat het mensen tegenhoudt om te gaan. Natuurlijk is het zo dat je alleen het vliegtuig in stapt, dat je veel papierwerk in moet vullen en dat je opeens in een ander land staat dat jouw thuis is voor een half jaar. Ik heb gemerkt dat de stap minder groot is dan hij eigenlijk lijkt. 

Goed geholpen

Vanaf het eerste ogenblik ben ik door het International Office geholpen met de juiste formulieren. Op het moment dat ik in Istanbul aankwam werd ik opgehaald van het vliegveld en hebben mentoren me geholpen met het aanvragen van het resident permit en bij het inschrijven van vakken. Ik hoefde zelf weinig na te denken.

Galatabrug
Galatabrug

Een bijzondere sfeer

Het is zeker zo dat je alleen het vliegtuig in stapt, maar in het land van aankomst is er een groep mensen die in precies hetzelfde schuitje zitten als jij; de andere uitwisselingsstudenten kennen ook nog niemand. Dit schept een band en maakt de sfeer tijdens een uitwisseling bijzonder. Zelf heb ik erg goede vrienden en logeeradresjes over de hele wereld aan mijn uitwisseling over gehouden. Mee doen met (sport-) activiteiten van de universiteit zelf is een goede manier om ook studenten van de universiteit te ontmoeten.

Het onderwijs

Het onderwijs op andere universiteiten kan erg verschillen van de onze, zowel qua systeem als kwaliteit. Vraag aan mensen die eerder zijn gegaan of er veel van je verwacht wordt of niet en pas hier eventueel je vakkenpakket voor aan. Aan Koç, de Turkse universiteit waar ik heb gestudeerd, viel het me allemaal erg mee. Niet dat ik niet veel heb opgestoken, maar ik werd meer aan het handje genomen dan in Groningen; Ik had meer colleges in kleine groepen waar alle stof werd doorgenomen.

Persoonlijke ervaring

Wat vaak als grote pré wordt genoemd voor een periode buitenland is de 'plus' op je CV. Dit is zeker waar, maar niet alleen omdat het op papier staat. Het feit dat je wél die stap neemt om alleen dat vliegtuig in te stappen, een nieuw leventje opbouwt in een voor jou vreemd land en nieuwe contacten en indrukken opdoet heeft invloed op je. Deze persoonlijke groei kun je goed gebruiken in je studie, zeker eentje als IB/IO, en in je toekomstige werk. Het is dus niet alleen een CV boost, maar ook een fantastische persoonlijke ervaring.

Doen dus? Ja zeker!

 

Rozemarijn

Laatst gewijzigd:24 juni 2016 13:26