Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenICT & Onderwijs LetterenInnovatieve didactiek

Videocommunicatie met Google Hangouts

Google Hangouts is een platform voor het versturen van berichten en het het houden van telefoon- en videogesprekken. In dit artikel wordt beschreven hoe Hangouts voor videocommunicatie gebruikt kan worden. Omdat de RUG een Google apps for Education-licentie heeft kunnen maximaal 15 mensen aan een gesprek deelnemen (normaal is het maximum 10 personen)

Google Hangouts met gedeeld scherm.
Hoe werkt het?

Om een Hangout te kunnen starten logt u in met uw RUG e-mailadres. Voor mobiele apparaten is een Hangout-app beschikbaar.
Er zijn verschillende mogelijkheden om een Hangout te starten. We noemen er drie:

1. Via hangouts.google.com. Mogelijk moet u eerst inloggen (met uw e-mailadres en RUGnummer). Na het inloggen ziet u op het scherm drie opties. Kies voor “Video Call”.

Get started by calling or messaging a friend below

Hierna kunt u een Hangout starten door op het “+”-teken te klikken. Geef de Hangout een naam. Wanneer u de muiscursor naar de bovenkant van het browservenster beweegt verschijnt een menubalk. Hier kunt u o.a. de microfoon en camera in- en uitschakelen, personen uitnodigen en instellingen wijzigen.

.
invite people

Personen kunt u ook uitnodigen via 'Invite people'

chat

U nodigt personen uit door hun e-mailadres in te voeren. Dat kunnen personen binnen en buiten de RUG zijn - bij het invoeren zoekt Hangouts in de adressenlijst van de RUG. U kunt expliciet aangeven of u personen van buiten de RUG wilt uitnodigen - doet u dat niet, maar voert u toch e-mailadressen van buiten de RUG in, dan krijgt u een waarschuwing van Hangouts. U kunt de uitnodiging dan alsnog versturen.

U kunt diverse extensies aan de Hangouts-omgeving toevoegen. Standaard zijn aanwezig “Chat” (tekstinvoer) en “Screenshare” (schermdelen).

hangout conversations

2. Via Gmail. Open Gmail - onderaan het scherm ziet u een Hangout-icoon.

Klik op dit icoon en daarna boven aan de Hangouts-lijst op “Zoeken” . Typ een naam of e-mailadres. Klik op de naam van de gezochte persoon en daar op “start a video call” . Hangouts start en de uitgenodigde deelnemer ontvangt een bericht.

Add video call

3. Via Google Calendar
Aan iedere afspraak die u maakt in Google Calendar kunt u een Hangout-bijeenkomst koppelen. Klik op “Add video call”.

Personen die u voor de bijeenkomst uitnodigt krijgen een e-mail met een link om de Hangout te starten.

Wat kun je ermee in het onderwijs?

Videocommunicatie kent veel toepassingen in het onderwijs. U kunt gastdocenten een college op afstand laten geven, of zelf een college verzorgen voor studenten op een andere locatie. Ook kunt u studenten via Hangouts een opdracht laten uitvoeren, of een student op stage in het buitenland spreken.

Links:

Hangouts Help door Google - raadpleeg deze online hulp wanneer u uitgebreidere instructies wilt.

How to Use Google Hangouts”, YouTube-film door TeachersTech (14 minuten). Een weliswaar lange, maar ook volledige video over de belangrijkste mogelijkheden van Hangout.

Laatst gewijzigd:16 november 2016 13:23
printView this page in: English