Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenICT & Onderwijs LetterenInnovatieve didactiek

Toetsen en beoordelen

Digitaal toetsen

Digitaal toetsen is het afnemen van toetsen op een computer. In de meeste gevallen betreft het een digitale variant van toetsen die ook met pen en papier worden afgenomen (meerkeuze, essay), maar het is ook mogelijk opdrachten te geven waarbij speciale software zoals Excel of SPSS moet worden gebruikt. Niet alle toetslocaties bieden deze mogelijkheid.

Blackboard voor toetsen

Docenten gebruiken toetsen (in Nestor: ‘Tests’) om de kennis van studenten te toetsen en de voortgang van studenten te meten. Aan elke toets wordt een cijfer gekoppeld in het Grade Center van Nestor. Enquêtes (in Nestor: ‘Surveys’) worden gebruikt om informatie van studenten te verzamelen. Enquêtes zijn gelijk aan een toets, maar kennen geen punten en cijfers. Een Question Pool is een verzameling van vragen, of “item bank”.

Questionmark Perception

QMP (Questionmark Perception) is een toetssysteem dat met name wordt ingezet voor toetsen met gesloten toetsvragen (bijvoorbeeld multiple-choice), waarbij deze vragen over meerdere jaren hergebruikt worden. In QMP worden de items in een online itembank geplaatst, waaruit de vragen voor de toetsen worden geselecteerd. De itembank wordt zo ingericht dat de items alleen toegankelijk zijn voor de docenten die hiervoor zijn aangewezen.

Toetsen voorbereiden met Respondus

Respondus is een hulpprogramma waarmee u relatief snel een toets kunt samenstellen en via Blackboard kunt afnemen. U kunt de toetsvragen in Respondus zelf maken, maar ook de vragen in MS-Word maken en daarna in Respondus importeren. In beide gevallen uploadt u de toets na het invoeren van de vragen naar Blackboard. Respondus staat in de UWP, maar is ook te installeren voor thuisgebruik.

Laatst gewijzigd:01 juni 2016 10:11
printView this page in: English