Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren Onze faculteit Organisatie Diensten en voorzieningen CLIQ - Centre for Learning Innovation and Quality Innovatieve didactiek

G Suite for Education

G Suite for Education is een serie toepassingen van Google met een speciale licentie voor onderwijsinstellingen. G Suite for Education bestaat uit programma’s die u al kent zoals GMail en Calendar (Agenda), maar ook een aantal applicaties die u misschien minder goed kent, zoals Drive, Docs (Documenten), Sheets (Spreadsheets), Slides (Presentaties), Sites, Classroom en veel andere - en verschillende uitbreidingen hierop. Het hart wordt gevormd door de kantoorapplicaties, vergelijkbaar met MS Office applicaties. Op deze pagina’s richten we ons vooral op het gebruik hiervan voor onderwijsdoeleinden, vooral Google Drive en Google Docs.

Aanvullende informatie

G Suite Training
G Suite Training

G Suite Training

Met G Suite Training leert u op een interactieve manier, juist op momenten dat u het nodig heeft, hoe bepaalde onderdelen van G Suite for Education werken. G Suite Training is beschikbaar als een uitbreiding op de Chrome browser (Chrome Extension). Om de uitbreiding te installeren klikt u in Chrome op de bijgaande link.

Na het installeren, vindt u in alle G Suite for Education applicaties rechtsbovenaan een knop om de interactieve training te starten.

G Suite for Education
G Suite for Education

Redenen om G Suite for Education te gebruiken

Er zijn veel (praktische) redenen om voor G Suite for Education te kiezen:

  • Volledig online: De applicaties zijn allemaal online te gebruiken, ze werken in een webbrowser of apps op mobiele apparaten. U heeft geen USB-drive of ander opslagmiddel nodig om op verschillende plaatsen met uw documenten te werken.

  • Platform-onafhankelijk: G Suite for Education kunt u gebruiken op PC’s, Mac’s, Iphones, Android telefoons, Ipads, andere tablets en Chromebooks.

  • Samenwerken: De applicaties zijn gemaakt om samen te werken, waarbij meerdere personen tegelijkertijd aan hetzelfde document kunnen werken.

  • Toegang met universiteitsaccount: U gebruikt gewoon de email van de universiteit (gekoppeld aan uw p-of s-account) om met de applicaties te werken.

  • Onbeperkte schijfruimte: G Suite for Education biedt gebruikers van RUG onbeperkte schijfruimte, dus u kunt een oneindig aantal folders en bestanden maken. De bestandsomvang doet er niet toe (hoewel grote bestanden natuurlijk de prestaties van uw apparaat kunnen beïnvloeden).

  • Automatische opslag (Autosave): G Suite for Education toepassingen hebben geen File > Save (Bestand > Opslaan) knop. Alle bestanden worden automatisch opgeslagen.

  • Gratis in gebruik: G Suite for Education applicaties zijn beschikbaar zonder extra kosten.

Natuurlijk kunnen er redenen zijn waarom u deze tools liever niet gebruikt. De functionaliteit is misschien in bepaalde opzichten iets beperkter dan in MS Office of andere programma’s die u misschien al kent. Of u maakt zich zorgen over Google en privacy. Zoals met iedere vorm van techniek hangt uw keuze af van het afwegen van voor- en nadelen die samenhangen met het gebruik.

Aanvullende informatie

Onderwijstoepassingen

Google Drive en Google Docs zijn een goede basis voor het delen van bestanden en samen werken aan documenten, zowel synchroon (op hetzelfde moment) als asynchroon (na elkaar). Gebruikers van mappen en bestanden kunnen automatisch bericht ontvangen van wijzigingen. Bij het gebruik van Google applicaties is versturen via email of uploaden van bestanden niet nodig. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat altijd de meest recente versie van een document wordt gebruikt voor samenwerking en bewerking.

Enkele educatieve toepassingen die gebruik maken van deze mogelijkheden zijn:

  • Peer reviewing: Studenten kunnen samenwerken binnen hetzelfde document. Ze kunnen de commentaar- en chatfuncties gebruiken om veranderingen in het document te bespreken. Als ze het document met de docent delen, kan de docent de ontwikkeling van het document volgen. Revisiegeschiedenis is beschikbaar, waarmee de totstandkoming van het document kan worden gevolgd.

  • Samenwerken in communities of learning: Samenwerkend leren is bijzonder nuttig binnen communities of learning, waar groepsdeelname en het samen construeren van kennis centraal staan. Notificaties bij bestandswijzigingen, het plaatsen van nieuwe bestanden, etc. versterken het gemeenschapsgevoel. Het is ook mogelijk om Google Docs met Google+ en Google Groups te gebruiken, sociale media tools van Google die kunnen worden gebruikt om communities te ondersteunen.

  • Samenwerken op afstand: Door de plaatsonafhankelijkheid is het mogelijk om op afstand samen te werken. Zo kunnen studenten met andere studenten en docenten uit de hele wereld samenwerken. Hierbij moet u er wel rekening mee houden dat de partners of afstand ook een Google account nodig hebben om te kunnen samenwerken. Dit kan een gewoon Google account zijn of een G Suite for Education account.

Deze beschrijving is gericht is Google Drive en Docs, maar geldt ook voor Sheets (Spreadsheets) en Slides (Presentaties).

Aanvullende informatie

Andere onderwijsapplicaties

Google Forms

U kunt Google forms gebruiken voor het maken, verspreiden en analyseren van enquêtes. In onderwijssituaties, komt het gebruik van enquêtes veel voor; denkt u aan het afnemen van een enête onder studenten, het maken van (tussen)toetsen, or het verzamelen van data voor onderzoek.

Google Classroom

Classroom is een leeromgeving van Google op basis van Google Drive en Docs. U kunt er klassen mee aanmaken, opdrachten verspreiden en innemen, en communiceren met de studenten. Docenten kunnen snel beoordelen wie de opdrachten hebben afgerond en wie niet, en rechtstreeks in Classroom feedback en cijfers geven.

Classroom biedt een alternatief voor, of aanvulling op, een meer uitgebreide leeromgeving zoals Blackboard. Het kan een passend instrument zijn als het delen en bewerken van documenten een centrale activiteit binnen uw onderwijs is. Hieronder vertelt Ronald Ohlsen, docent Nederlands bij het Talencentrum, hoe hij en zijn collega's Classroom gebruiken voor online opdrachten en portfolio's.

Aanvullende informatie:
Laatst gewijzigd:16 augustus 2023 09:29
View this page in: English