Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesStages en werkervaringStages en werkervaring

Tim Huiskes (MA IBIO) liep stage bij Ryan Air

Tim Huiskes

Hoe heb je het vinden van een stage aangepakt?

De stage bij Ryanair was uitgezet door het Stagebureau Letteren, nadat een studente Communicatie- en Informatiewetenschappen er met veel plezier had stage gelopen. Met haar heb ik contact gelegd om haar ervaringen en tips te horen. Dit contact kwam via het Stagebureau tot stand. De sollicitatie zelf bestond uit een telefoongesprek met Dublin van ongeveer een half uur en een korte ontmoeting tijdens een persconferentie op het vliegveld van Bremen.

Wat heb je geleerd van je stage? Waarom zouden studenten volgens jou stage moeten gaan lopen?

Met 9000 hoogopgeleide professionals in dienst brengt Ryanair jaarlijks meer dan 81,5 miljoen passagiers met 500.000 vluchten over 1600 routes vanaf 57 bases naar 180 bestemmingen in 29 landen met een vloot van 303 nieuwe Boeings 737-800. Tussen 2014 en 2018 worden nog eens 175 nieuwe vliegtuigen afgeleverd en in 2019 moeten de passagiersaantallen boven de 100 miljoen uitkomen. Als stagiair bij de sales & marketingafdeling van Ryanair lever je daar een belangrijke bijdrage aan.

Het dagelijks verzamelen, vertalen en duiden van Nederlandse market intelligence, wekelijks rapporteren over de bereikte resultaten, tweewekelijks berekenen van de Nederlandse, Duitse, Oostenrijkse en Slowaakse weak routes, het bijhouden van Ryanairs eigen prestaties en contacten onderhouden met zijn bases en vliegvelden aldaar behoren tot de standaard werkzaamheden. Als enige Nederlander bereiken je ook veel verzoeken om vertaling, controle en duiding vanuit de directie, klantenservice-, advertentie-, operations-, communicatie- en juridische afdelingen. Daarnaast bestaat het leeuwendeel van je activiteiten uit het voorbereiden van persberichten en persconferenties, perscontacten, het zoeken naar partners voor promotieactiviteiten en het gehele vervolgtraject van contractonderhandeling tot de uiteindelijke uitvoering en administratie ervan.

De stage biedt daarmee behalve een kijkje achter de schermen bij één van 's werelds grootste en meest succesvolle luchtvaartmaatschappijen, en een Europese luchtvaartindustrie die sterk in beweging is, er via deze externe contacten ook één achter de schermen van veel Nederlandse en Duitse bedrijven, instellingen en organisaties.

Wat vond je het leukst en wat zou je een volgende keer anders doen?

Ter ondersteuning van Ryanairs nieuwe routes vanuit Eindhoven en Düsseldorf-Weeze naar Marokko, heb ik de Marokkaanse gemeenschap in Nederland in kaart gebracht, in samenwerking met het Franse team, partners in Marokko en ontwerpers in Dublin promotiemateriaal in het Nederlands en Arabisch vervaardigd, waarmee ik vervolgens ook zelf op de muntthee ben geweest bij buurthuizen, scholen, moskeeën, horeca en vertegenwoordigende organisaties in het ganse land. Andere mijlpalen die ik de afgelopen maanden mee mocht vieren zijn de tienmiljoenste Ryanairpassagier in Eindhoven, het tienjarig bestaan van de burgerluchtvaart op vliegveld Weeze, met een knipoog de 1.111.111e reiziger via Maastricht Aachen Airport, en niet te vergeten de recordbestelling van 175 nieuwe Boeingtoestellen en recordwinst dit jaar van bijna 570 miljoen euro. ‘Vieren’ betekent in deze zin ook het voorbereiden en organiseren van vele activiteiten en communiqués die daarmee verband hielden.

Hoewel je voor deze en andere opdrachten vrijwel wekelijks tussen het hoofdkantoor in Ierland en Nederland pendelt, biedt het hebben van een vaste woon- en verblijfplaats in Dublin eveneens de unieke ervaring om écht in een ander land, vreemde samenleving en zonderlinge cultuur te wortelen.

Wat zijn jouw stagetips?

Zorg voor een goede wekker en neem initiatief.

Laatst gewijzigd:24 juli 2018 11:10
printView this page in: English