Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesStages en werkervaringStages en werkervaring

Testimonial Bachelorstage Elise Oosterhuis

Hoe heb je het vinden van een stage aangepakt?

Toen ik in mijn tweede jaar zat, kreeg ik een stage aangeboden van een hoogleraar van taalwetenschap. Het ging om een onderzoeksstage in (jawel) Moskou in Rusland. Rusland leek me niet zo’n heel voor de hand liggende plek om stage te lopen. Op het nieuws hoor je namelijk niet veel positiefs en ik kende verder niemand die ooit naar Rusland op vakantie was geweest. Toch trok het mij ook wel. Ik zou de kans krijgen om in een onderzoeksorganisatie stage te gaan lopen en ik zou mijn scriptie kunnen koppelen aan het onderzoek wat ik zou gaan uitvoeren. Bovendien wilde ik mij aanmelden voor een research master en zo’n stage zou geweldig in mijn motivatiebrief staan. Uiteindelijk besloot ik het aanbod aan te nemen en stage te gaan lopen in het Neurolinguistisch Lab in Rusland.

Voordat ik naar Moskou vertrok, heb ik een skypegesprek gehad met de supervisor van de stage. Ze kwam met een een erg leuk voorstel: een onderzoek met transcranial Direct Current Stimulation [tDCS]. Dit is een breinstimulatietechniek. Hierbij worden twee (of meer) elektrodes op het hoofd geplaatst van de proefpersoon. Zo’n elektrode kan een exciterende (stimulerende) of inhiberende (onderdrukkende) invloed hebben op bepaalde gebieden in de hersenen. Door te stimuleren of inhiberen kunnen prestaties op bijvoorbeeld taaltaken verbeteren of juist verslechteren. Er wordt nu veel onderzoek gedaan naar het gebruik van tDCS in de klinische setting. Een voorbeeld van een effect van tDCS is het verminderen van tremor bij patiënten met Parkinson. Voor mijn stage had ik geen idee wat tDCS inhield en wat voor onderzoeken ermee gedaan zouden worden.

Wat heb je geleerd van je stage? Waarom zouden studenten volgens jou stage moeten gaan lopen?

Op 14 januari 2017 vloog ik naar Moskou, Rusland. Ik kwam in de winter aan, dus kreeg ik de mogelijkheid om de bekende koude winters van Rusland te beleven. Ik leerde in de eerste week om fMRI scans te normaliseren en om vervolgens een laesie (letsel, zoals een hersenbloeding) af te bakenen in een soort tekenprogramma. Verder leerde ik om de verbindingen van een corpus callosum (hersenbalk) te reconstrueren, waarna er met de overgebleven verbindingen statistiek kan worden uitgevoerd. Ten slotte assisteerde ik met dataverzameling van een tDCS onderzoek in een afasiecentrum. Ik hielp bij het meten van het hoofd van de patiënt, het plaatsen van de elektrodes, en het bedienen van het tDCS apparaat. De patiënten speelden een soort kwartet, waarbij ze een plaatje moesten omschrijven aan een ander patiënt. Wanneer deze patiënt datzelfde plaatje had, dan had de andere patiënt een set. Dit vond ik erg interessant, want zo kon ik kennis maken met afasiepatiënten (Russische nog wel) en tegelijkertijd meer leren over therapie. Mijn hoofdtaak was een eigen onderzoek met tDCS bij gezonde proefpersonen. Ik creëerde twee taalexperimenten, testte proefpersonen, en analyseerde data. Ik vond het allemaal erg leerzaam en ik heb in korte tijd ontzettend veel geleerd over breinstimulatie!

Stage is erg leerzaam en het geeft je een goed beeld van het soort werk dat je kunt gaan doen binnen jouw vakgebied. Bovendien leer je meer mensen kennen en zodoende kun je jouw netwerk uitbreiden wat weer voordelig is voor de toekomst.

Wat vond je het leukst? En wat zou je een volgende keer anders doen?

Het leukst vond ik misschien wel het toepassen van tDCS bij afasiepatiënten. Het is erg leuk om te zien hoeveel humor deze mensen hebben ook al kunnen ze niet meer zo goed communiceren. Verder vond ik eigenlijk alles erg leuk. Alle taken heb ik met plezier uitgevoerd en ik kon het erg goed vinden met de mensen van het lab. Natuurlijk had ik ook tijd voor leuke dingen als sightseeing en vrienden ontmoeten. Ik heb erg veel plaatsen bezocht: het Rode Plein, het Kremlin, GUM warenhuis, Victory Park, Gorky Park, Historisch Museum, Planetarium, Tretyakov Gallery (en andere gallerijen), Pushkin museum, en natuurlijk ook de cultuur geproefd door een balletvoorstelling te bezoeken. Ook ging ik met een Japanse vriendin schaatsen en we gingen zelfs een weekend naar Sint Petersburg! We namen een nachttrein en dat is echt een ervaring. Ook kwamen we erachter dat mensen het erg interessant vinden dat we Engels spreken, vooral de jongeren. Ze gaan graag een gesprek met ons aan om hun Engels te verbeteren. Heel veel mensen in Rusland kunnen overigens geen Engels spreken, dus dat was af en toe wel een hindernis.

De volgende keer zou ik mij meer willen verdiepen in de Russische taal. Ik heb wel taallessen gevolgd, maar thuis heb ik er niet veel aandacht aan besteed. Dit zou ik een volgende keer echt anders willen doen. Ik zou elke dag een half uur uittrekken om woorden te leren, opdat ik mij beter verstaanbaar kan maken in het land zelf. Daarnaast zou ik om meer feedback vragen van mijn supervisor zelf. Bij elke taak werd ik begeleid door een medewerker van het lab, dus ik kreeg op mijn taken veel feedback. Toch had ik graag wat meer gehoord over mijn stageprestatie van de stagebegeleider zelf, dus daar zou ik de volgende keer vaker naar vragen.

Wat zijn jouw stagetips?

Allereerst, wees niet bang om je voor te stellen aan mensen binnen de stage. Zo leer je meer mensen kennen en breid je tegelijkertijd je network uit. Bovendien is het erg belangrijk om interesse te tonen in het werk van collega’s. Ik ben erachter gekomen dat mensen het erg waarderen als je vraagt naar hun onderzoek. Wanneer je gaat stagelopen in een ander land, krijg je ook te maken met een andere cultuur. Probeer je aan de cultuur van het land aan te passen en niet andersom. Zo had ik soms moeite met het meisje met wie ik het tDCS onderzoek samen deed. Door met haar een gesprek aan te gaan, werden de meeste problemen opgelost, of kreeg ik meer inzicht in waarom ze bijvoorbeeld zo laat aankwam.. Communicatie is de beste manier om problemen op te lossen. Ten slotte, duik lekker de stage in en geniet van de tijd in het buitenland. De tijd vliegt voorbij en voordat je het weet zit je weer in het vliegtuig terug naar Nederland.

Elise Oosterhuis tijdens haar stage
Elise Oosterhuis tijdens haar stage
Laatst gewijzigd:24 juli 2018 11:20
printView this page in: English