Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesStages en werkervaringStages en werkervaring

Sanne van Amerongen (Midden-Oosten Studies/IRIO) liep stage bij NOS en VPRO

Sanne van Amerongen
Sanne van Amerongen

Hoe heb je het vinden van een stage aangepakt?

Allereerst ben ik naar mijn studieadviseur gegaan omdat een stage niet standaard in mijn bachelor programma zit. Daarna heb ik een afspraak met Esther Haag van het Stagebureau Letteren gemaakt. Tijdens dit gesprek kwam duidelijker naar voren wat ik wilde en leerde ik de website mediastages.nl en de RUG Career database kennen. Vervolgens ben ik actief opzoek gegaan naar een redactionele stage binnen een onderzoeksjournalistiek programma. Uiteindelijk ben ik voor NOS Nieuws en Bureau Buitenland (BB) VPRO gegaan. Voorafgaand aan het aanleveren van mijn motivatiebrief en de benodigde documenten via mediastages.nl, heb ik gebeld naar de contactpersoon van BB. Dit bleek een gouden greep te zijn, want BB was al bezig met de selectie van kandidaten en om nog mee te doen moest ik diezelfde dag alles nog aanleveren. Eigenlijk zochten ze een masterstudent maar niet geschoten is altijd mis, en zo werd ik een dag later gebeld of ik op gesprek wilden komen. Een week na mijn sollicitatiegesprek en het versturen van een geschreven werk, werd ik gebeld met de mededeling dat ik de stage kreeg!

Wat heb je geleerd van je stage? Waarom zouden studenten volgens jou stage moeten gaan lopen?

Ik heb onwijs veel geleerd van mijn stage. Niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk. Tijdens de eerste twee weken werd ik klaargestoomd voor het zelfstandig meedraaien als redactielid. En na twee weken mocht ik als volwaardig redactielid aan de slag. Doordat ik deze vrijheid en het vertrouwen kreeg, heb ik erg veel geleerd van mijn stage op een redactie. Van ideeën pitchen, deskundigen benaderen, het uitwerken van nieuws-items, tot het begeleiden van de radio-uitzendingen bij de NOS. Tijdens een stage leer je ook veel over jezelf; wat wil ik nou later, is dit de richting die ik echt op wil, sterke en zwakkere eigenschappen, hoe ben ik op de werkvloer én het vertrouwen dat je met de kennis die je tijdens je studie hebt opgedaan ook echt wat kan.

Ik kan iedereen aanraden om een stage te gaan lopen om er zo achter te komen wat je wilt, of deze richting inderdaad is wat je er van verwacht, voor persoonlijke ontwikkeling, contacten in je latere carrière en om (relevante) werkervaring op te doen.

Wat vond je het leukst (anekdotes?) en wat zou je een volgende keer anders doen?

Het leukste van mijn stage vond ik met het team een goede uitzending neerzetten. Daarnaast doe je ook veel andere kennis op doordat je op een onderzoeksredactie werkt met specialisten van verschillende vakgebieden; kennis die mij nog steeds van pas komt. Ook de gezelligheid van in de ochtend de krant lezen tot ’s middags een borrel met z’n allen maakt dat je echt deel uit maakt van het team. De informele sfeer in combinatie met het harde werken en de ruimte voor nieuwe ideeën hebben voor mij de stage gemaakt. Een van de grootste complimenten tijdens mijn stage was dat een collega van de redactie van Sportzomer Radio 1 aan een collega van mij bij Bureau Buitenland vroeg: “Hoelang werkt Sanne al voor jullie?”, “Uh niet.., zij is een stagiaire”, “Oh dat had ik helemaal niet door”. Als ik mijn stage opnieuw had mogen doen had ik langer stage willen lopen, omdat de tijd voorbijgevlogen is.

Wat zijn jouw stagetips?

Begin op tijd met het zoeken naar een stage, neem initiatief en denk niet vooraf al dat jij het toch niet wordt. Ook raad ik je aan de in buurt van je stageplek te gaan wonen zodat je ook het leven “na het werk” met je collega’s mee kan maken! Maar bovenal heb vertrouwen en geniet ervan!

Laatst gewijzigd:24 juli 2018 10:53
printView this page in: English