Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesStages en werkervaringStages en werkervaring

Stage Thomas de Bruin(MA Arts, Culture and Media) bij Villa Mondriaan

Hoe heb je het vinden van een stage aangepakt?

Omdat ik mijn masterscriptie al bijna had afgerond was het voor mij mogelijk om een wat grotere stage uit te zoeken. Dit was mogelijk, omdat mijn scriptie al bijna af was in mei 2016. Op het tabblad Career in de Student Portal Letteren stuitte ik op een stagevacature getiteld junior-directeur bij Villa Mondriaan in Winterswijk: ‘’Villa Mondriaan wordt gerund door 75 vrijwilligers en een jonge directeur. Altijd al een museum willen leiden? Dat kan! Villa Mondriaan biedt ieder half jaar twee stages aan als junior-directeur. Volgens NRC Handelsblad is dit zelfs de mooiste stage van Nederland’’ (https://villamondriaan.nl/nl/vacature-junior-directeur).

De woorden ‘’stagiair’’ en ‘’directeur’’ bevinden zich niet vaak in dezelfde regels, waardoor ik direct geïnteresseerd was. De stage gaf veel verantwoordelijkheden, waardoor ik meteen wist dat ik er veel van kon leren. In mijn studie heb ik de specialisatie ‘’Kunst, beleid en marketing’’ gekozen. Ik wist dus veel van de organisatorische kant van kunst en cultuur en ook veel van de marketing ervan. Hierdoor was ik geïnteresseerd in de functie van junior-directeur communicatie (er is ook een junior-directeur educatie). Mijn sollicitatiegesprek met directeur Anne Kremers en bestuurslid Tessa Baars verliep vloeiend en het museum sprak me aan. Villa Mondriaan is een jong en groeiend museum dat het jonge oeuvre van Piet Mondriaan en andere moderne kunst tentoonstelt. Als stagiair kun je gratis in het appartement boven het museum wonen, wat voor de stage erg praktisch is. Na het sollicitatiegesprek kreeg ik een telefoontje van Anne Kremers dat ik was aangenomen als junior-directeur communicatie. Na veel contact met mijn stagebegeleidend docent, mevrouw Van Heteren, kreeg ik goedkeuring voor de stage.

Wat heb je geleerd van je stage? Waarom zouden studenten volgens jou stage moeten gaan lopen?

Ik heb veel geleerd bij Villa Mondriaan. Ik vond het ontzettend prettig om concrete ervaring op te doen met de vele verantwoordelijkheden die ik kreeg. Ik heb het idee dat ik deze ervaringen nog niet had opgedaan in mijn studie. Ik denk dat je het met enkel je studie tegenwoordig moeilijker redt bij het betreden van de arbeidsmarkt. Met een stage doe je hele nuttige ervaring op. Ik heb mijn kennis over marketing en communicatie (met name in de culturele sector) concreet kunnen toepassen en kunnen versterken met praktische ervaring: persberichten schrijven, social media bijhouden, brochures maken, contact houden met de pers, enzovoort. Dat is wat een stage ook zo aantrekkelijk maakt: de kans om eindelijk eens praktisch te gaan stoeien met alle materie die je bestudeerd hebt tijdens je studie.

Wat vond je het leukst (anekdotes)?

Ik vond het fantastisch om na te denken over de manier waarop we het aanbod van het museum uitdroegen met alle media die voorhanden waren (sociale, nieuwsbrieven, persberichten enzovoort). Ik was daarbij erg enthousiast over het schrijven van goede en activerende teksten voor Villa Mondriaan. Alle kennis die ik op mijn studie heb verworven over kunst en cultuur en over de organisatorische kanten ervan (met name marketing), kon ik hierin goed vertalen naar een toegankelijk aanbod voor de juiste doelgroepen: je schrijft niet maar wat raak, je weet echt waar je het over hebt. Zo heb ik een masterscriptie geschreven over het functioneren van crowdfunding in de Nederlandse kunst- en cultuursector. Met de kennis die ik hierbij heb opgedaan, heb ik een crowdfunding-project weten te realiseren voor één van de hedendaagse kunstenaars die exposeert bij Villa Mondriaan: Rehaab Al Khazraji (https://www.voordekunst.nl/projecten/4944-rehaab-wil-groeien-in-nederland-1). Daarnaast is het enorm gaaf dat je boven het museum woont gedurende je hele stage, in het huis waar Mondriaan vroeger letterlijk heeft gewoond.

Wat zijn jouw stagetips?

Probeer zo veel mogelijk te doen als je stagiair(e) bent. Je doet alleen goede ervaringen op als je erop uit gaat en zo veel mogelijk taken op je probeert te nemen (uiteraard op een gestructureerde manier). Heb je nog nooit één van de bepaalde taken gedaan? Goed! Probeer de taak met beide handen aan te pakken om er iets van te maken. Stel je daarbij leergierig op: doe niet alsof je alles al weet, maar probeer zo veel mogelijk je open te houden en te leren van de praktijk.

Thomas de Bruin
Thomas de Bruin
Laatst gewijzigd:08 oktober 2018 13:08
printView this page in: English