Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesStages en werkervaringStages en werkervaring

Annika Kropp (Research Master) liep stage bij de Gemeente Groningen

Hoe heb je het vinden van een stage aangepakt?

Ik moet toegeven dat ik niet echt een stage zocht dit jaar (2015). Het doen van een stage is niet verplicht in mijn Research Master Archeology & Art History. Oorspronkelijk had ik de planning met mijn scriptie te beginnen en af te studeren. Eerder had ik ook al een stage gedaan in Duitsland in 2014 voor de duur van 10 weken. Ik deed daar redactiewerk voor archeologische tijdschriften. Maar zoals velen van ons weten, ontwikkelt het leven zich zelden zoals je het plant. Ik kon geen geschikt onderwerp vinden voor mijn scriptie en in plaats van een onderwerp liep ik een stage tegen het lijf, aangeboden door een samenwerkingsproject van de Gemeente en de Rijksuniversiteit Groningen. Binnen het project kwamen twee stageplaatsen beschikbaar. Het onderwerp van één van de stages intrigeerde me, dus ik solliciteerde. En werd aangenomen!

De zoektocht naar mijn eerste stage liep heel anders. In 2014 besloot ik dat ik een stage wilde doen om wat ervaring buiten de universiteit op te doen en mijn horizon te verbreden. Ik begon te zoeken en besteedde uren aan surfen op het internet. Het vinden van een stage Archeologie bleek niet gemakkelijk. Ik solliciteerde bij verschillende organisaties en moest mijn geduld bewaren. Uiteindelijk vond ik de perfecte plek bij een uitgever en gelukkig namen ze me daar aan. Dat liep dus minder snel dan bij de stage bij de Gemeente Groningen.

Wat heb je geleerd van je stage? Waarom zouden studenten volgens jou stage moeten gaan lopen?

Ik heb veel geleerd van beide stages. Over het werkende leven, maar ook over mezelf. Hoewel Archeologie zowel een theoretische als praktisch georiënteerde studie is, heb ik het gevoel dat het nog best moeilijk is te beslissen wat je na je afstuderen wilt doen. Vragen zoals: Hoe vind ik een baan? Wat voor soorten banen zijn er voor archeologen? Wat kan ik doen met mijn studie? Zijn vragen die veel van ons zichzelf stellen. Wanneer je al werkervaring hebt opgedaan tijdens je studie zal het gemakkelijker zijn te weten wat bij je past, en belangrijker nog: wat je wilt doen. Dit betekent niet dat wanneer je een stage hebt gedaan, je ineens een helder beeld van je toekomst hebt. Maar ook als je je stage afrondt met de gedachte “liever wil ik niet in deze sector werken”, is het een succesvolle stage geweest. Immers, je hebt dan de ervaring opgedaan waarmee je je zoektocht naar de ‘perfecte’ baan verder kunt verfijnen.

Het onderwerp waaraan ik werkte gedurende de stage bij de Gemeente Groningen was het verzamelen van literaire- en archiefbronnen over de Zuiderbegraafplaats in Groningen. Het algemene onderwerp interesseerde me zo, dat ik besloot ook mijn masterscriptie (thesis) over moderne begraafplaatsen te schrijven. Dus voor mij bood de stage uiteindelijk ook het onderwerp waarnaar ik in eerste instantie op zoek was geweest…

Er zijn natuurlijk meer voordelen van het doen van een stage, zoals: leren solliciteren en omgaan met afwijzingen, verbreden van je netwerk en kennismaken met de mensen op het werk. Beide stages leerden me ook te geloven in mezelf en mijn mogelijkheden, wat heel waardevol voor me is.

Annika Kropp
Annika Kropp

Wat vond je het leukst (anekdotes?)

Mijn belangrijkste taak gedurende de stage bij de Gemeente Groningen was het verzamelen van bronnen. Ik vond het prettig de in de bronnen gevonden informatie over de Zuiderbegraafplaats weer voor het voetlicht te brengen en verloren geschiedenis weer onder de aandacht van mensen te kunnen brengen. Soms voelde ik me net een detective. Het gebeurde regelmatig dat ik op een dood spoor bleek te zitten en ik mijn zoektocht moest staken. Maar dan stuitte ik enige tijd later toch weer op onverwachte informatie waarmee ik de boel bij elkaar kon brengen, en was ik weer op het juiste spoor terug. Dit zal ook een les voor de toekomst zijn: als je vastzit gewoon in een andere richting gaan zoeken, die later mogelijk zelfs een kortere route blijkt dan die je eerst van plan was te nemen.

Wat zou je een volgende keer anders doen?

Niet veel eigenlijk. Ik zal altijd proberen een open-mind te hebben en mijn best te doen. Als je dat doet, is er niet veel dat je verkeerd kunt doen.

Wat zijn jouw stagetips?

Ten eerste: maak er wat van! Een stage moet een geweldige ervaring zijn waarvan je kunt genieten. Wees niet te bescheiden en als je iets niet begrijpt, vraag het gewoon. Communicatie is heel belangrijk. Wees open-minded en zet je in, dan haal je het meeste uit je stage-ervaring.

Laatst gewijzigd:24 juli 2018 11:15
printView this page in: English