Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesStages en werkervaringStages en werkervaring

Charlotte Wytema (MA Kunstgeschiedenis) liep stage bij het Metropolitan Museum of Art in New York

Hoe heb je het vinden van een stage aangepakt?

Toen ik een eerdere stage als onderdeel van mijn master Conservatoren-opleiding Kunstgeschiedenis had afgerond, besefte ik me dat het afstuderen nu wel heel dichtbij kwam – alleen de scriptie nog – en dat de erop volgende zomer misschien wel mijn laatste kans zou zijn om een tijdje in het buitenland te vertoeven en daar stage ervaring op te doen. Stage lopen bij het Metropolitan Museum of Art is altijd een droom geweest en hoewel ik mijn kansen laag inschatte, besloot ik een poging te wagen en te solliciteren, want: nooit geschoten, altijd mis. Na een CV, vier essays en twee aanbevelingsbrieven te hebben ingeleverd, moest ik aangeven of ik voor een van de zomerstages wilde gaan, of voor één van de twee stages van zes maanden. Hoewel ik eigenlijk voornamelijk in de zomermaanden tijd had, besloot ik mijn kansen te spreiden en heb ik beide opties aangegeven. Het wachten begon. En na 2 maanden kwam het verlossende woord: ik was aangenomen voor de betaalde stage van zes maanden!

Wat heb je geleerd van je stage? Waarom zouden studenten volgens jou stage moeten gaan lopen?

Ik heb in mijn tijd bij het Metropolitan Museum ontzettend veel geleerd. Ik werkte in de Robert Lehman Collection, één van de zeventien curatorial departments, en deed onderzoek naar de vroeg Nederlandse schilderijen uit deze collectie, om er vervolgens catalogue entries over te schrijven. Ik heb heel veel geleerd door te werken onder de co-supervisie van Maryan Ainsworth, een van de grootste specialisten binnen mijn vakgebied, en daarnaast  was het fantastisch om mijn opgedane kennis in de praktijk te kunnen toepassen en de schilderijen, waar ik tijdens mijn studie zo veel over geleerd had, van dichtbij te kunnen bestuderen. Daarnaast maakte ik onderdeel uit van het MuSe (Museum Seminar) programma: elke maandag werden er voor de groep stagiaires lezingen, discussies, Q&A sessies, exhibition tours en excursies georganiseerd. Op deze manier heb ik de diversiteit van de verschillende disciplines binnen het Met leren kennen, heb ik heel veel geleerd over het reilen en zeilen van een enorme organisatie waar rond de 3000 mensen werken en over de samenwerking tussen de verschillende afdelingen. Voor een studie als Kunstgeschiedenis is praktijkervaring essentieel. Niet alleen om op eigen initiatief professionele ervaring op te doen, maar ook om erachter te komen wat je het beste ligt. Door mijn tijd bij het Met weet ik wat ik wil, heb ik inspirerende en interessante mensen leren kennen, mijn theoretische kennis uitgebreid, gewerkt in een van de grootste kunstmusea ter wereld, een nieuwe cultuur leren kennen en simpelweg een fantastische tijd gehad. Ik kan iedereen dan ook van harte aanraden: ga stage lopen!

Charlotte Wytema bij het Metropolitan Museum of Art in New York
Charlotte Wytema bij het Metropolitan Museum of Art in New York

Wat vond je het leukst?

Alles aan het museum was leuk. Om ‘s ochtends door een leeg museum lopen op weg naar mijn kantoor was iets waar ik maar niet aan gewend raakte. Het is iets geweldigs om in je eentje tussen de Rembrandts en Vermeers te lopen. De onderlinge sfeer in het museum is heel goed; iedereen staat voor elkaar open en is geïnteresseerd in elkaars werk. Het was heel inspirerend om in een omgeving te werken waar iedereen zo gepassioneerd is over zijn of haar werk. Door deze goede sfeer was het heel makkelijk om mensen te benaderen en heb ik mijn netwerk enorm kunnen uitbreiden. Daarnaast was super dat ik, wanneer ik vast zat tijdens het schrijven, mijn kantoor maar uit hoefde te lopen en in de galleries, kijkend naar de kunstwerken, nieuwe inspiratie op kon doen. Naast mijn werk in het museum was het een fantastische ervaring om in New York te wonen!

Wat zijn jouw stagetips?

Nooit geschoten, altijd mis! Twijfel niet aan jezelf en ga ervoor. Ik had nooit gedacht dat ik deze kans zou krijgen maar solliciteerde onder het mom van: ‘dan heb ik het in ieder geval geprobeerd’. Een paar maanden later zat ik in New York! Ooit heeft iemand me attent gemaakt op het volgende: het is wat je er zelf van maakt. Een ware levensles, als je het mij vraagt. Want: als je achteruit gezakt achter je bureau wacht tot je weer een nieuwe taak krijgt, zul je niet veel indruk maken, maar ben je een enthousiaste en harde werker voor wie geen opdracht te veel is, dan zul je meer verantwoordelijkheid krijgen en je stage succesvol afsluiten. Ga er dus voor de volle 100% voor! Een goede aanbeveling van je supervisor opent deuren die anders misschien gesloten zouden blijven en is voor een toekomstige werkgever vaak meer doorslaggevend dan bijvoorbeeld een goede cijferlijst. En daarnaast, grijp elke kans om te netwerken! Een goed netwerk is in de toekomst goud waard.

Laatst gewijzigd:08 oktober 2018 16:09
printView this page in: English