Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesAdvies en ondersteuning

Journalist (zelfstandig) - MA Journalistiek (Richting Radio & Televisie)

Wij zijn met zijn tweeën sinds 2012 eigenaar van een klein mediabedrijf. Voor beiden geldt: geen dag is hetzelfde. De één is verantwoordelijk voor alle externe contacten. Met nieuwe klanten bereidt hij opdrachten voor, stelt hij offertes op, plant hij draaiafspraken in en bereidt deze vervolgens nauwgezet voor. Doorgaans filmen we samen: één interviewt en één filmt. Dat kan een klein interview zijn voor een filmpje van 45 seconden, tot een lange sit down voor een gelaagde video die op meerdere plaatsen is opgenomen en meerdere sprekers bevat. De montage is de grootste taak van mijn partner. Bij montage komt van alles kijken: geluid op orde brengen, kleine animaties maken, kleuren corrigeren, maar natuurlijk vooral het verhaal in elkaar zetten.Ikzelf hou ook contact met onze boekhouder en zorg dat onze administratie op orde is. Mijn partner is verantwoordelijk voor de huisstijl en website. Hiernaast hebben we allebei een vaste schrijfklus als webredacteur. Ons kantoor bevindt zich op de bovenste verdieping van een kantoorgebouw in de binnenstad van Groningen. Hier werken we soms, de één wat meer dan de ander (zij woont in Utrecht), maar we zijn vooral lekker veel op pad. En dus is geen dag… precies.

Voor- en nadelen

Voordelen: alle vrijheid van de wereld, je moet een beroep doen op je eigen creativiteit, groteverantwoordelijkheid, het mooie gevoel wanneer de klant helemaal tevreden is met een video.
Nadelen: weinig vastigheid, geen groep collega's om je heen voor de gezelligheid, daardoor ook niet kunnen leren van ervaren collega's.

Competenties

  • Creativiteit
  • Sociaal vaardig zijn
  • Kritisch denk- en acceptatievermogen
  • Doorzettingsvermogen

De functie en de opleiding

Dat wij samen dit bedrijf zijn begonnen, is rechtstreeks aan de master Journalistiek te danken. Daar hebben we elkaar ontmoet en hebben we een aantal keren moeten samenwerken voor opdrachten, vooral tijdens het praktijkvak televisie. Die samenwerking verliep zo goed, dat we na ons afstuderen de samenwerking hebben voortgezet in ons bedrijf. Omdat tijdens de anderhalf jaar durende master Journalistiek (45 ECTS theorie, 45 ECTS praktijk) de helft van de opleiding de praktijk betreft, is die aansluiting heel nauw. Bovendien loop je minimaal drie maanden stage bij een gerenommeerd medium. De één kwam bij persbureau ANP terecht, de ander bij KRO Brandpunt. Ook waren we samen betrokken bij de oprichting van de videosectie van de Universiteitskrant: UKTV. Hierdoor konden we nog tijdens onze studie veel nuttige vlieguren maken.

Laatst gewijzigd:18 december 2017 11:51
printView this page in: English