Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesAdvies en ondersteuning

Data en media

Als student van de Faculteit der Letteren kun je in wat wij noemen de 'Data en Media' sector terecht komen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een journalist, maar ook aan een redacteur, business software consultant of zelfs een presentator.

Bekijk één van de onderstaande beroepsprofielen en kijk of het beroep bij jou past!

Nynke van der Zwaag
Nynke van der Zwaag
Arjen Hoekstra
Arjen Hoekstra

Zelfstandig journalist

"Geen dag is hetzelfde!"

Wij, Arjen Hoekstra en Nynke van der Zwaag, zijn met zijn tweeën sinds 2012 eigenaar van de vof SCHERP! media. Voor beiden geldt: geen dag is hetzelfde. Arjen is verantwoordelijk voor alle externe contacten. Met nieuwe klanten bereidt hij opdrachten voor, stelt hij offertes op, plant hij draaiafspraken in en bereidt deze vervolgens nauwgezet voor. Doorgaans filmen we samen: Arjen interviewt, Nynke filmt. Dat kan een klein interview zijn voor een filmpje van 45 seconden, tot een lange sit down voor een gelaagde video die op meerdere plaatsen is opgenomen en meerdere sprekers bevat.

De montage is de grootste taak van Nynke, hier komt van alles bij kijken: geluid op orde brengen, kleine animaties maken, kleuren corrigeren, maar natuurlijk vooral het verhaal in elkaar zetten.

Arjen houdt ook contact met onze boekhouder en zorgt dat onze administratie op orde is; Nynke is verantwoordelijk voor de huisstijl en website. Hiernaast hebben we allebei een vaste schrijfklus als webredacteur. Ons kantoor bevindt zich op de bovenste verdieping van het Launch Café, hartje binnenstad Groningen. Hier werken we soms, Arjen wat meer dan Nynke (zij woont in Utrecht), maar we zijn vooral lekker veel op pad. En dus is geen dag… precies.

Voordelen van ons werk: alle vrijheid van de wereld, je moet een beroep doen op je eigen creativiteit, grote verantwoordelijkheid, het mooie gevoel wanneer de klant helemaal tevreden is met een video. Nadelen: weinig vastigheid, geen groep collega’s om je heen voor de gezelligheid, daardoor ook niet leren van ervaren collega’s.

De competenties/ eigenschappen die volgens ons voor deze functie nodig zijn: doorzettingsvermogen, creativiteit, sociaal vaardig zijn, kritisch denk- en acceptatievermogen.

Een vervolgstap in onze carrière is voor ons beiden op dit moment noch een noodzaak, noch een vraagstuk. We zijn nu in ons vierde jaar van het bedrijf, en binnen twee jaar draaiden we break evan. We groeien nog steeds, en eerst willen we eens kijken waar dat kan eindigen. We hebben wel doelen: een zelfstandige documentaire maken en de grenzen over voor opdrachten.

Dat wij samen dit bedrijf zijn begonnen, is rechtstreeks aan de master Journalistiek te danken. Daar hebben we elkaar ontmoet en hebben we een aantal keren moeten samenwerken voor opdrachten, vooral tijdens het praktijkvak televisie. Die samenwerking verliep zo goed, dat we na ons afstuderen de samenwerking hebben voortgezet in ons bedrijf.

Omdat tijdens de anderhalf jaar durende master Journalistiek (45 ECTS theorie, 45 ECTS praktijk) de helft van de opleiding de praktijk betreft, is die aansluiting heel nauw. Bovendien loop je minimaal drie maanden stage bij een gerenommeerd medium. Arjen kwam bij persbureau ANP terecht, Nynke bij KRO Brandpunt. Ook waren we samen betrokken bij de oprichting van de videosectie van de Universiteitskrant: UKTV. Hierdoor konden we nog tijdens onze studie veel nuttige vlieguren maken.

Judith Katz
Judith Katz

Crossmedia redacteur Opinieblad Forum bij VNO-NCW - MA Journalistiek

Alle mooie dingen van de journalistiek komen erin samen - Judith Katz

Ik werk op de crossmediale redactie van Opinieblad Forum bij VNO-NCW. Daar schrijf ik geopinieerde artikelen en interview ik politici en CEO's, meestal over zaken die belangrijk zijn voor het bedrijfsleven. Ik doe dit op papier, tablet en online, vandaar de term crossmediaal.

Na mijn master Journalistiek, richting radio- en televisie, heb ik een extra stage gelopen bij Het Parool. Ik wilde namelijk ook ervaring opdoen bij een dagbladredactie naast mijn audiovisuele stage bij cultureel persbureau FaceCulture. Dankzij deze stage kon ik gelijk aan de slag bij Dagblad de Limburger, waar ik een jaar lang heb gewerkt als verslaggever. Kort daarna ben ik gaan werken bij Forum.

Tijdens de master Journalistiek wordt je optimaal op de praktijk voorbereid. Je leert kritisch interviewen, nieuws maken en krijgt colleges van de beste mensen in het vak. Tegelijkertijd leer je door de wetenschappelijke theorie te reflecteren op de journalistiek. Wat de opleiding Journalistiek in Groningen speciaal maakt, is dat de opleiding een eigen newsroom met goede faciliteiten heeft. Ik heb de master als een ontzettend bijzonder en leerzaam jaar ervaren.

Mijn eigen werk vind ik heel leuk. Alle mooie dingen van de journalistiek komen erin samen, van interviewen tot bezig zijn met sociale- en nieuwe media. Mijn journalistieke ambitie is vooral om mooie dingen te blijven maken en daar heeft de master in Groningen me geweldig op voorbereid.

Koen Wemmenhove
Koen Wemmenhove

Consultant bij Embrace Sociale Business Software - MA Computercommunicatie

Ik ben betrokken geweest bij het bedenken van een product en kan nu toezien hoe het al door tachtig klanten wordt gebruikt! - Koen Wemmenhove

Embrace is een online samenwerkomgeving en de basis voor een social intranet. Na mijn afstudeerstage ben ik hier gaan werken als consultant.

Ik ben bij Embrace begonnen toen het nog een start-up was. Dat gaf mij een unieke kans. Ik ben betrokken geweest bij het bedenken van een product en kan nu toezien hoe het al door tachtig klanten wordt gebruikt. Het was erg leerzaam om de verschillende fases van het bedrijf mee te maken.

Het is mijn droom om later een eigen bedrijf te starten. Dat is niet helemaal een doel op zich, want het moet wel een product of dienst zijn waar ik zelf in geloof. Ik wil graag een eigen bedrijf omdat je dan meer vrijheid hebt. Bovendien lijkt het me een leuke uitdaging om mensen om me heen te verzamelen die hetzelfde willen bereiken en dan met die mensen samen te werken.

Bram Douwes
Bram Douwes

Presentator, interviewer en producent bij Productiewerf en RTV Noord - MA Neerlandistiek

De allerbelangrijkste competenties heb ik studerend opgedaan - Bram Douwes

Sinds 2009 heb ik mijn eigen bedrijf genaamd Productiewerf. Vanuit mijn bedrijf ben ik werkzaam als presentator, interviewer en programmamaker. Voor RTV Noord maak ik eens per week het satirische weekoverzicht "De week van Bram" en eens per maand presenteer ik de talkshow "Stand van Stad" in het Groninger Forum. Ik werk ook buiten Groningen. Zo was ik voor het programma "Zondag met Lubach" het eerste seizoen werkzaam als researcher.

Naast mijn studie, heb ik ontzettend veel erbij gedaan. Zo was ik voorzitter van het bestuur van de studievereniging, heb ik diverse commissies bij Cultureel Studentencentrum Usva gedaan (ik werk daar overigens nog steeds als theaterprogrammeur), zat ik in verschillende overleggroepen met betrekking tot de opleiding en presenteerde ik de studententalkshow op de inmiddels ter ziele gegane studentenzender.

De allerbelangrijkste competentie heb ik toch studerend opgedaan: het verkrijgen van een gezond, kritisch en analytisch vermogen. Daar heb je pas echt je hele leven wat aan!

Country editor by The Business Year - MA Geschiedenis

Als editor ben je verantwoordelijk voor al het veldwerk - Peter Bannink

Mijn studie Geschiedenis in Groningen heb ik gecombineerd met talenstudies, een tweede master en een stage bij het Consulaat in Rusland. Binnen mijn opleiding had ik altijd al een specialisatie voor Oost-Europa en Rusland, met het MOES-programma en met de keuze voor mijn scripties. Na mijn stage ben ik nog anderhalf jaar in Rusland gebleven om bij een consultancy kantoor te werken, waar we internationale bedrijven adviseerden over hun activiteiten op de Russische markt. Dit was een interessante manier om snel te leren over het internationaal bedrijfsleven, maar waar de werkzaamheden verder af lagen van mijn opleiding Geschiedenis.

In mijn huidige baan als Country Editor by The Business Year, combineer ik mijn zakelijke ervaringen met mijn studieachtergrond die om onderzoek en het schrijven van essays draaide. The Business Year publiceert jaarlijkse uitgaven over ruim 25 landen, voornamelijk met emerging economies. Als editor ben je verantwoordelijk voor al het veldwerk; inclusief ongeveer 120 interviews met ministers, CEO’s and andere leidinggevenden en het schrijven van sector-specifieke stukken. Met name bij het voorbereiden, uitvoeren en verwerken van de interviews merk ik dat ik veel profijt heb van mijn studie geschiedenis, waar het ook van belang is om snel grote hoeveelheden informatie te filteren en dit om te zetten in leesbare stukken. Het jaarboek gaat over 10-12 verschillende sectoren, en de studie geeft daarnaast ook een brede basis met kennis over de wereld en politiek-economische vraagstukken.

Ik kan studenten van harte adviseren om tijdens of na hun studie naar het buitenland te gaan, zowel om een nieuwe taal te leren, om je perspectief te vergroten en om je te onderscheiden bij toekomstige werkgevers. Na drie jaar in Rusland ben ik voor The Business Year gestart in Maleisië en een tweede project in Koeweit. Binnenkort ga ik terug naar Maleisië om als Country Director het nieuwe project te doen. De studie Geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat ik wat betreft redactionele vaardigheden beslagen ten ijs kon op al deze bestemmingen.

Peter Bannink met de Koeweitse minister van handel
Peter Bannink met de Koeweitse minister van handel
Laatst gewijzigd:18 december 2017 11:51
printView this page in: English