Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of ArtsOrganizationBoard, departments and staffDepartmentsDepartment of History of Art + ArchitectureSymposium KunstkritiekOver de serie

Turbulentie rond videokunst

Kunstkritische reflecties op een nieuw medium 1970-2010
Deel 10
Deel 10

Door: Sander Kletter
Verschenen: november 2016

Turbulentie rond videokunst belicht de opkomst, ontwikkeling en ontvangst van de videokunst in de Nederlandse kunstwereld. In de tweede helft van de jaren zeventig nam slechts een handvol kunstcritici deze nieuwe kunstvorm serieus. Eind twintigste eeuw was bewegend beeld echter niet meer weg te denken op toonaangevende manifestaties als de Biënnale van Venetië en de documenta in Kassel. Ook in Nederland brak voor video een gouden tijd aan met grote tentoonstellingen van kunstenaars als Bill Viola, Aernout Mik en David Claerbout. Op weg naar deze uiteindelijke erkenning boog een groeiend aantal critici, onder wie Rob Perrée, Ernie Tee, Anna Tilroe, Lucette ter Borg, Sacha Bronwasser, Sandra Smallenburg en Hans den Hartog Jager, zich over de positionering van video in de context van kunst en film, over de houdbaarheidsdatum van het begrip videokunst en de volwassenwording van het medium.

Sander Kletter is ondernemer en kunsthistoricus. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en analyseerde in zijn masterscriptie het kritisch oeuvre van Marcel Vos. Eerder volgde hij de tweedefaseopleiding Beeld & Media Technologie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 15:56