Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieBestuur, afdelingen en medewerkersAfdelingenAfdeling Europese talen en culturenETC-Italiaans studeren

Italiaans studeren binnen Europese talen en culturen

Bachelor Europese talen en culturen
Rome

Als je het Italiaans beheerst, kun je je laven aan een wereld waarin kunst en cultuur sinds jaar en dag voor het oprapen liggen. Je verdiept je in een land dat voor Europa op veel gebieden een gidsfunctie heeft gehad. Als je Italiaans kiest binnen Europese talen en culturen, zul je de invloeden van Italië, dat pas sinds 1861 een politieke eenheid is, overal kunnen herkennen en kunnen karakteriseren.

In alle Europese talen vind je sporen van de Italiaanse eetcultuur. Cappuccino, pizza, tiramisù: ze staan onder hun Italiaanse naam overal op het menu, ook buiten Europa. Maar we zijn natuurlijk op veel meer terreinen beïnvloed door de Italiaanse cultuur. In de literatuur, in de muziek, in de schilderkunst, in de architectuur – Dante, Monteverdi, Michelangelo, Da Vinci, Palladio, zij zijn grote kunstenaars met verstrekkende invloeden. Geen wonder dat in de zeventiende eeuw kunstenaars en studenten – als onderdeel van hun vorming – een periode in Italië doorbrachten. En eigenlijk is dat nog steeds zo: iedere student krijgt de gelegenheid om in het derde jaar van het bachelor programma een semester naar een van de universiteiten te gaan waarmee Groningen een Erasmuscontract heeft. Kies je Italiaans, dan zijn dat de universiteiten van Siena, Catania, Triëst en Verona – stuk voor stuk prachtige steden met oude, stijlvolle universiteitsgebouwen en grootse prestaties op wetenschappelijk gebied.

Waarom Italiaans?

Italiaans is een schitterende taal, maar waarom klinkt het zoals het klinkt? Waarin onderscheidt het zich van het Spaans? Hoe heeft de taal zich vanuit het Latijn ontwikkeld in vergelijking met de andere Romaanse talen? Na je studie zul je het Italiaans niet alleen op near-native niveau kunnen spreken en schrijven, maar zul je tevens een expert zijn op het gebied van de geschiedenis en taalkunde van het Italiaans. Daarnaast bestudeer je de culturele en politieke geschiedenis van Italië binnen de Europese context. Een van de opvallendste kenmerken van Italië is het vermogen van het land om steeds weer momenten van grote crisis te overleven. Sterker nog, vaak levert Italië ook omringende landen juist in tijden van crisis nieuwe ideeën en denkkaders. De wisselwerking tussen crisis en vernieuwing in historisch perspectief biedt een interessant kader om actuele kwesties van Italië in Europa te onderzoeken en te begrijpen. Daarnaast lees je de mooiste literaire teksten in hun oorspronkelijke vorm, bekijk je veel films en besteed je zijdelings ook aandacht aan de Italiaanse mode en design.

Rome

Met de specialisatie Italiaans binnen Europese talen en culturen kun je onder meer aan de slag bij musea en andere culturele instellingen in Italië en Nederland. Natuurlijk zijn er mogelijkheden voor een carrière als wetenschappelijk onderzoeker, maar je kunt ook cursussen geven, want Italiaans is en blijft een zeer populaire taal. Ook kun je bijvoorbeeld communicatiemedewerker worden bij een organisatie of bedrijf dat contacten onderhoudt met Italië of een andere functie op het gebied van Italiaans-Nederlandse betrekkingen uitoefenen. Verder biedt de opleiding een uitstekende basis om je verder te scholen tot freelance (beëdigd) tolk/vertaler.

Terug naar Europese talen en culturen.


Roy

Roy Raukema (student ETC Italiaans)

Ik heb voor Europese talen en culturen gekozen, omdat de vele keuzemogelijkheden in de studie mij erg aanspreken en ik altijd al graag vloeiend Italiaans heb willen leren spreken en schrijven. Waarom Italiaans? Omdat ik het land, de mensen, de cultuur en de geschiedenis zo interessant vind.

Doordat je in het eerste semester in contact komt met alledrie de profielen (literatuur, politiek en maatschappij en taalkunde) krijg je een duidelijk beeld van wat ze inhouden. Vanaf het tweede semester krijg je taalvaardigheid; heerlijk om je te verdiepen in het Italiaans. Met je keuze voor taal, minor en profiel kun je zorgen dat je vakkenpakket volledig aansluit bij je interesses. De docenten zijn erg betrokken, behulpzaam en enthousiast over hun vakgebied. Dat maakt de colleges erg leuk. De studie is mij zeker niet tegengevallen en ik vind het goed te doen.

Laatst gewijzigd:07 november 2018 12:37
printView this page in: English