Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieBestuur, afdelingen en medewerkersAfdelingenAfdeling Europese talen en culturenETC-Duits studeren

Duits studeren binnen Europese talen en culturen

Bachelor Europese talen en culturen
Boeken

De taal, de geschiedenis, literatuur, films en media, politiek in het Duitsland van nu. Als je je daarin verdiept, ga je steeds beter zien welke bijzondere plaats Duitsland inneemt in Europa, wat de Duitse cultuur en literatuur te bieden hebben en welk groot belang de taal daarin speelt. In Groningen kun je je onderdompelen in alles wat met Duitsland te maken heeft. Voor een groot deel bepaal je zelf hoe je studie eruit ziet.

De Weimarrepubliek, het Nationaalsocialisme, de Tweede Wereldoorlog, de val van de muur: Duitsland heeft menig turbulente historische episode doorgemaakt. Het is de bakermat van denkers als Kant, Wittgenstein, Nietzsche en Marx, van grote componisten en van toonaangevende schrijvers, filmmakers en beeldende kunstenaars. Duitsland speelt in economisch en politiek opzicht een belangrijke rol, in Europa en op wereldschaal.

Waarom Duits?

Als je Duits een mooie taal vindt en daarnaast de Duitse cultuur, politiek en geschiedenis wilt bestuderen, biedt de opleiding Europese talen en culturen met als specialisatie Duits je een interessante combinatie. Je volgt een breed programma waarin je de Duitse taal, cultuur, samenleving en politiek in een Europees kader leert te plaatsen én je verdiept je kennis, toegespitst op aspecten van de Duitse taal en cultuur. Bovendien ben je vanuit Groningen met de trein zó in Leer of Oldenburg.

Binnen de 'Europese' colleges en bij vakken op het gebied van Germanistiek ontwikkel je een academisch werk- en denkniveau en bijbehorende vaardigheden. Je leert belangrijke ontwikkelingen van de Duitse geschiedenis, cultuur en taal kennen en analyseert hoe ze doorwerken in het heden. De Duitse vastberadenheid omtrent het handhaven van de drieprocentnorm voor de staatsschuld van EU-landen, wortelt bijvoorbeeld in de angst voor hyperinflatie, die stamt uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

Duits

De Duitse specialisatievakken volg je in taalkundige, cultuur- en letterkundige of historisch-politieke richting. Bij 'Taalkunde Duits' maak je kennis met de structuur van het huidige Duits maar ook met de taalgeschiedenis van het Duits en daarmee met de veranderingen, die de taal in de loop der tijd heeft ondergaan.

Binnen het vakgebied 'Cultuur en Literatuur Duits', lees je meesterwerken uit de Duitse literatuur. Je bekijkt werken en auteurs vanuit hun cultuurhistorische en politieke achtergrond, je gaat in op literaire genres en je maakt kennis met literatuurwetenschappelijke methodes om teksten te analyseren.

De taal leer je in kleine groepen gedurende een intensief traject taalvaardigheid Duits. Je leest heel veel verscheidene typen teksten en je bent actief bezig met de informatie die verstrekt wordt via de actuele media. Je perfectioneert je Duits tot near-native niveau. In het derde jaar van je studie volg je gedurende een semester vakken Duits in het buitenland. De Rijksuniversiteit Groningen heeft daarvoor overeenkomsten met universiteiten in tal van steden in Duitsland en Oostenrijk: Bremen, Frankfurt/Oder, Göttingen, Hamburg, Heidelberg, Jena, Kiel, Keulen, Leipzig, Mainz, Marburg, Münster, Oldenburg, Tübingen, Würzburg en Wenen.

Terug naar Europese talen en culturen.


Marcella Herzog

Marcella Herzog (Student ETC)

Tijdens mijn tussenjaar in Oostenrijk ontdekte ik dat de Duitse taal mij enorm aansprak. Toen ik hoorde over de nieuwe opleiding Europese talen en culturen in Groningen wist ik direct dat ik goed zat! Als ETC-student Duits dompel je je onder in de Duitse taal en cultuur en in literaire, maatschappelijke, historische en politieke thema's. Wat mij vooral bijzonder aanspreekt, is de flexibele opzet van de opleiding. Ik specialiseer me in het profiel politiek en maatschappij dat ingaat op de politieke en sociale geschiedenis van Europa en in actuele vraagstukken. Voor mij ligt het zwaartepunt daarbij natuurlijk op Duitsland. Ik zie er ontzettend naar uit om mij volgend jaar in het kader van mijn buitenlandverblijf aan de universiteit van Würzburg verder te verdiepen in de Duitse taal en cultuur!


Laatst gewijzigd:07 november 2018 12:29
printView this page in: English