Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueel

Kim Bootsma wint Johanna W.A. Naberprijs 2018 voor scriptie over geschiedenis van het militaire vrouwenkorps

04 april 2018
Vrouwen Hulpkorps (VHK) in 1944

Kim Bootsma, voormalig research master student Modern History and International Relations aan de Faculteit der Letteren heeft de Johanna W.A. Naberprijs 2018 gewonnen voor haar afstudeeronderzoek naar de geschiedenis van het Vrouwen Hulpkorps en de Marine Vrouwenafdeling in de periode 1940-1946.

Kim Bootsma

Met haar scriptie heeft Kim geprobeerd de korte ontstaansgeschiedenis van de eerste Nederlandse vrouwelijke militaire korpsen – het Vrouwen Hulpkorps en de Marine Vrouwenafdeling – te ‘herschrijven’. Dit deed ze door vanuit een genderperspectief naar deze periode te kijken. Ze bracht in kaart op welke manier opvattingen over mannen en vrouwen en over sekseverschillen de oprichting en de verdere inrichting van deze vrouwenkorpsen hebben beïnvloed. Ook wilde ze een antwoord krijgen op de vraag of de komst van de vrouwenkorpsen, dat in veel opzichten toch wel bijzonder was te noemen, gezorgd heeft voor andere opvattingen over de verhouding tussen man en vrouw en over de krijgsmacht als mannelijk instituut bij uitstek. Hoe ging men om met deze vrouwenkorpsen, die in eerste instantie in strijd leken te zijn met toen heersende genderverhoudingen?

Over de Johanna W.A. Naberprijs

De Johanna W.A. Naberprijs wordt jaarlijks uitgereikt door Atria en de Vereniging voor Gendergeschiedenis aan de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis. De prijs is vernoemd naar historica Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941), die in 1935 een van de oprichtsters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging was. De winnaar ontvangt €500,- en krijgt de kans om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

Laatst gewijzigd:04 april 2018 09:55