Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueel

Masterstudent in Mongolië: Stagiair en soapster

31 juli 2018

Tom Wagenmakers (22) is student bij de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Binnen de master International Relations volgt hij de track International Security. Hij is sinds kort terug in Nederland na een stageperiode van 3 maanden in Ulaanbaatar (Mongolië), wat een unieke ervaring bleek te worden.

Tom in Mongolia

Stage

Tom is één van de eerste Letterenstudenten die zijn stage in Mongolië heeft gevolgd. Hij liep stage bij Transparancy International, een bedrijf dat wereldwijd de strijd tegen corruptie leidt. Een ietwat chaotisch begin, heeft hij het erg naar zijn zin gehad. “Ik schreef daar bijvoorbeeld artikelen over de financiering van de politieke partijen in het Westen en wat Mongolië daarvan kon leren.” Over dit onderwerp heeft hij zelfs een presentatie gehouden op een conferentie waar ook parlementsleden en ambassadeurs bij aanwezig waren. Over de Nederlandse aanpak van de financiering van politieke partijen werd hij bovendien geïnterviewd door tv-zender Bloomberg. “Mensen dachten eerst dat ik vloeiend Mongools sprak” lacht Tom, “maar ik werd gewoon nagesynchroniseerd.” Tom wist toen nog niet dat dat niet zijn laatste tv-optreden zou zijn.

Tom on Mongolian television

Gespot

Tom zat met zijn Mongoolse vriend in een kroeg toen twee mannen binnen liepen. Ze waren in eerste instantie op zoek naar de Franse eigenaar van de kroeg om te vragen of hij de rol van een Amerikaan in de populaire soap Girls wilde spelen. De kroegbaas sloeg af. Hij vermoedde dat hij met zijn Franse accent moeilijk als Amerikaan door kon gaan. Bovendien woont hij met zijn vrouw en kinderen in Mongolië en wilde hij niet beroemd worden. Toen daarna het oog op Tom viel hoefde hij er niet lang over na te denken. “Waarom niet? Ik had genoeg vrije tijd naast mijn stage.” Erg gestructureerd verliepen de opnames niet. De aflevering waar Tom een rol in speelt werd in zeven dagen uitgespreid over 1,5 maand gefilmd. “Ik had wel tekst, maar dat hoefde ik niet van tevoren uit mijn hoofd te leren. Ze zeiden dat ik gewoon mezelf moest blijven.” In het begin was het even wennen dat er camera’s voor z’n neus stonden, maar op den duur dacht hij: “Kan mij het ook schelen, ik doe het gewoon.”

Tom on set

Media aandacht

Er is veel aandacht voor hem geweest in de media. Platformen zoals RTL nieuws en de Linda pikten zijn verhaal op en op 30 juli was hij tevens te gast bij het televisieprogramma M van de KRO-NCRV. Hij kan wel lachen om alle aandacht. “Ik vind het zelf niet zo heel speciaal, er kwamen twee mensen op me af die vroegen of ik in een soap wilde spelen en ik zei gewoon ja.”

Toekomst

Tom zou graag ooit weer terug willen naar Mongolië. Niet om te acteren of om te kijken of hij beroemd is geworden, maar omdat zijn stageplek een vervolgproject wil opzetten waar hij graag onderdeel van uit zou willen maken. “Met de stage kunnen we dingen gaan verbeteren in de provinciestad, dan maak je toch ook nog een echte impact daar.” Er ligt eventueel ook een vervolgpositie op hem te wachten. “Als ik in Nederland een project vind dat in Mongolië geïmplementeerd kan worden, dan zou ik daar een betaalde positie hebben.” Maar eerst liggen zijn prioriteiten bij het afstuderen. Hij vertrekt over vier weken naar Moskou om daar zijn masterscriptie te schrijven. Hierin richt hij zich op Rusland en de voormalige Sovjet-Unie met een focus op veiligheid en geopolitiek.

Laatst gewijzigd:31 juli 2018 16:30
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.