Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueel

Vidi voor onderzoek Merel Keijzer: tweetaligheid als middel voor gezond ouder worden

01 juni 2018
Merel Keijzer

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan Dr. Merel Keijzer (Taalwetenschap) een Vidi subsidie van 800.000 euro toegekend voor haar onderzoek naar tweetaligheid en ouderdom. In totaal ontvingen 86 onderzoekers een Vidi-beurs waarvan negen van de RUG.

Merel Keijzer is Universitair Hoofddocent Toegepaste Taalwetenschap bij de Faculteit der Letteren. Zij doet onderzoek naar tweede taalverwerving en tweetaligheid door het leven heen, en heeft daarbij een bijzondere interesse voor meertaligheid en veroudering. Keijzer ondezoekt of meertalige sprekers minder last hebben van ouderdomsgerelateerde klachten zoals cognitieve achteruitgang of ouderdomsdepressie, maar ook of het leren van een vreemde taal in ouderen ingezet kan worden als middel om gezond ouder worden te bevorderen.

Vidi is gericht op onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Hier binnen zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier wordt nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek gestimuleerd. NWO selecteert onderzoekers op basis van kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact en mogelijkheden voor kennisbenutting.

In totaal dienden in deze Vidi-ronde 571 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn 86 gehonoreerd. Dat komt neer op een percentage van 15%. In het online overzicht met toekenningen, ronde 2017 staan de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten.

Laatst gewijzigd:20 juni 2018 09:15