Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Vluchtelingen leren online Nederlands

08 februari 2016

Ten minste 100 Syrische vluchtelingen volgden in het najaar van 2015 de Introduction to Dutch Massive Open Online Course. Cursisten van over de hele wereld leren Nederlands met de gratis online cursus Nederlands.

Introduction to Dutch MOOC        
De online cursus werd ontwikkeld door het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen en is bedoeld voor iedereen die Nederlands wil leren of van plan is Nederland te bezoeken voor werk, studie of plezier. Deelnemers hoeven geen kennis van het Nederlands te hebben om met de cursus te starten. Onderwerpen als zichzelf voorstellen en vertellen over familie, vrienden, werk of studie komen aan de orde en korte films geven een indruk van het wonen en leven in Nederland. Deelname aan de cursus is gratis.

Cursisten van over de hele wereld
In 2015 schreven 70.000 cursisten uit 160 landen zich in voor de online Introduction to Dutch cursus. Cursisten komen uit de Verenigde Staten, Europa, maar ook uit landen zoals Japan en Peru. Ook Syrische en Eritrese vluchtelingen die al in Nederland wonen volgden afgelopen najaar de online cursus. Zij wonen op allerlei plaatsen in Nederland, soms al in een huis, maar verblijven soms ook nog in noodopvang.

Nederlands leren
De vluchtelingen die de online cursus volgen geven aan dat ze heel graag Nederlands willen leren. In hun opmerkingen geven ze aan dat dit de beste manier is om snel Nederlands te leren.

Via smartphone, tablet of laptop
Deelnemers kunnen met een smartphone, tablet of laptop de cursus online volgen. De vluchtelingen in Nederland volgen de cursus vaak via hun smartphone.

Meerdere startmomenten
De eerste cursus zal op 15 februari van start gaan. Introduction to Dutch zal in 2016 vier keer worden aangeboden. De online cursus werd in 2015 drie keer aangeboden. Online inschrijving is mogelijk op www.futurelearn.com/courses/dutch. De cursus blijft ook na de drieweekse cursus periode online beschikbaar.

Talencentrum
Telefoon: +3150 363 58 02
Email: talencentrum@rug.nl

Contactpersoon
Margriet Hidding
Email: m.y.hidding-hoven@rug.nl

Laatst gewijzigd:18 september 2017 09:08

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.