Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Afdeling ETC organiseert Lezingenreeks Scandinavische literatuur ter gelegenheid van 31e editie IASS Congres

01 augustus 2016

Ter gelegenheid van het 31e internationale congres van de The International Association of Scandinavian Studies (IASS) organiseert de afdeling Europese Talen en Culturen (sectie Scandinavistiek) van de Faculteit der Letteren drie bijzondere literaire evenementen met als thema: Transition between the Nordic countries and Europe. Het congres vindt plaats van 9-13 augustus 2016 en wordt dit jaar gehost door de Rijksuniversiteit Groningen onder leiding van dr. Petra Broomans, Universitair Hoofddocent Europese talen en culturen en gasthoogleraar in Gent.

Woensdag 10 augustus - een avond vol poëzie

De Deense dichteres Pia Tafdrup en de IJslandse dichteres Steinunn SigurÄ‘ardóttir vertellen over zichzelf, hun werk en lezen een keuze uit hun gedichten. De introducties zijn in het Engels, de gedichten worden in de oorspronkelijke talen en in hun Nederlandse vertaling gelezen door de vertalers Jytte Kronig en Kim Middel. Daarna is er ruimte voor een gesprek met het publiek. Moderator: Janke Klok, Henrik-Steffens - professor aan de Humboldt-Universität zu Berlin.
Pia Tafdrup en Steinunn SigurÄ‘ardóttir worden in Denemarken en IJsland beschouwd als belangrijke dichters van onze tijd. Hun werk werd genomineerd voor de prestigieuze Literatuurprijs van de Noordse raad en is in vele talen vertaald.

Plaats: Lutherzaal in the Lutherse Kerk, Haddingestraat 23, 9711 KC Groningen
Tijd: 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur)

Zaterdag 13 augustus – literatuur uit het Noorden op reis

Literatuur uit het Noorden in Slochteren. Noorse, Samische, Zweedse en Finse auteurs vertellen over hun werk. Een ontmoeting met Monika Fagerholm (F), Ann-Helén Laestadius (Z-Sameland), Mikael Niemi (Z) en Sigbjørn Skaaden (N-Sameland) in een Groningse borg. Voertalen: Noors en Zweeds.

Plaats: Fraeylemaborg, Slochteren
Tijd: 10.00 uur

Zondag 14 augustus – Literaire zomermiddag

De auteurs An-Helén Laestadius en Mikael Niemi vertellen over hun werk en het leven in het allernoordelijkste deel van Zweden. Hoe is het leven in deze streek? Hoe zijn ze aan hun verhalen gekomen? Op deze zondagmiddag vertellen zij over zichzelf en hun boeken, gaan in dialoog met elkaar en is er ruimte voor het publiek om met hen in gesprek te gaan. Een aantal romanfragmenten worden in het Zweeds en het Nederlands gelezen. Van Niemi in de vertaling van Cora Polet, van Laestadius door Nannie de Graaff. Voertaal: Engels.
Organisatie Zweedse ambassade en sectie Scandinavistiek (ETC).

Plaats: Lutherzaal in the Lutherse Kerk, Haddingestraat 23, 9711 KC Groningen
Tijd: 14.30 uur (zaal open: 14.00 uur)

Organisatie: sectie Scandinavistiek van de afdeling Europese Talen en Culturen van de Rijksuniversiteit Groningen

Meer Informatie