Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Max van den Berg benoemd tot hoogleraar honorair Global Governance and Sustainable Livelihood

10 november 2016
Max van den Berg

Max van den Berg is per 1 november benoemd als hoogleraar honorair Global Governance and Sustainable Livelihood aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen voor een periode van maximaal 5 jaar.

Van den Berg zal de onbezoldigde positie één dag per week vervullen binnen het interdisciplinaire instituut Globalisation Studies Groningen (GSG) en is daarmee verbonden aan de studieprogramma's Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie en International Humanitarian Action en het Centre for International Relations Research. De focus van zijn aanstelling zal liggen op het verzorgen van onderwijs en het begeleiden van promovendi.

Over Van den Berg

Van den Berg (1946) heeft een veelzijdige staat van dienst. Hij was tot eind maart van dit jaar Commissaris van de Koning van de provincie Groningen. Eerder was hij partijvoorzitter van de Partij van de Arbeid, directeur van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib (destijds Novib) en lid van het Europees Parlement. In het Europees Parlement hield hij zich vooral bezig met Europese hulp aan ontwikkelingslanden. Na zijn studie Sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen begon hij zijn loopbaan als wethouder van de Gemeente Groningen. Tijdens de opening van het huidige Academisch Jaar ontving hij de Ubbo Emmius Penning voor zijn maatschappelijke verdiensten.

Praktijkervaring

Van den Berg heeft in de loop der jaren veel praktijkervaring opgedaan op het terrein van governance en internationale samenwerking. Zijn aanstelling bij de Faculteit der Letteren zal daarom voor een groot deel bestaan uit het delen van deze ervaring met (promotie)studenten. Hij zal gastcolleges verzorgen binnen het bestaande collegeaanbod en waar gewenst ondersteuning bieden aan promovendi. Van den Berg levert met zijn werkzaamheden een bijdrage aan één van de onderzoeksspeerpunten van de RUG, Sustainable Society.

De benoemingscommissie is van mening dat Van den Berg uitstekende, zeer waardevolle expertise binnen het vakgebied van de leerstoel bezit. Daarmee biedt hij een aanvulling op de bestaande kennis en vaardigheden binnen de opleidingen en onderzoekscentra van de Faculteit der Letteren op dit gebied.

Meer informatie

Secretariaat Globalisation Studies Groningen (GSG)
dhr. J. Hoving:j.hoving@rug.nl / 050 363 2391

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:21
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...