Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Siemon Reker winnaar Beste Groninger Boek 2016

31 oktober 2016
Reker winnaar Beste Groninger Boek 2016

Het boek Biografie van het Gronings. De taal van Groningen in 1001 stukken van em. prof. Siemon Reker is door de Stichting Literaire Activiteiten Groningen verkozen als Beste Groninger Boek 2016 in de categorie non-fictie. Reker schreef het boek Ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Schrijver en poëet Tonnus Oosterhoff won de prijs in de categorie fictie voor zijn roman Op de rok van het universum.

De winnaars ontvingen uit handen van Anton Brand, voorzitter van de Stichting Literaire Activiteiten Groningen, de prijs: een door kunstenaar Oscar Venema en dichter Rense Sinkgraven gemaakt kunstwerk getiteld 'Uno Basta'. De andere genomineerde auteurs waren Wouter Godijn, Reinder Reinders, Vamba Sherif, Barbara Stok en de brievenboeken van Agricola en Nanne Tepper.

Jury en prijs

De jury voor Het Beste Groninger Boek wisselt jaarlijks en bestond dit jaar uit Eddy de Jonge, directeur Groninger Archieven, Hub. Hermans, emeritus hoogleraar Romaanse Talen en Culturen, en Jacqueline Roelofs, manager Bibliotheken bij Biblionet Groningen. De prijs voor Het Beste Groninger Boek wordt sinds 2009 voorafgaande Het Grote Gebeuren uitgereikt. Onder de winnaars van voorgaande jaren bevinden zich auteurs als Peter Middendorp, Herman Sandman, Auke Hulst en Barbara Stok.

Het Grote Gebeuren

Het Grote Gebeuren vindt plaats om 5 november in het Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat. De winnaars van de prijs worden aan het programma toegevoegd en zullen optreden naast auteurs als Arnon Grunberg, Ernest van der Kwast Daniel Kehlmann, Nelleke Noordervliet en Renate Dorrestein.

Laatst gewijzigd:16 maart 2017 10:45