Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Dr. Mans Schepers benoemd tot lid De Jonge Waddenacademie

01 juli 2016

Dr. Mans Schepers, onderzoeker bij het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA), is door de Waddenacademie benoemd tot één van de vijf leden van De Jonge Waddenacademie. De Jonge Waddenacademie stimuleert jonge onderzoekers om onderzoek te doen naar het Waddengebied, en hun adviezen en standpunten hierover naar buiten te brengen.

Dr. Mans Schepers
Dr. Mans Schepers

In zijn huidige onderzoek analyseert Dr. Mans Schepers hoe de terpenbewoners erin slaagden in de onbedijkte kwelder gewassen te verbouwen. Daarvoor doet hij, in samenwerking met It Fryske Gea en ecologen van de RUG, experimentele akkerbouw op de kwelders in Noord-Friesland. Mans begeeft zich met zijn onderzoeksgebied op het grensvlak van mens en natuur. Mens en natuur zijn in Nederland, en in het waddengebied het meest extreem onlosmakelijk met elkaar verbonden. In juli 2015 ontving Mans een VENI beurs van het NWO om dit onderzoeksproject te financieren.

De Jonge Waddenacademie is een initiatief om de waddenwetenschap te verjongen. Veel jonge onderzoekers, variërend van ecologen, economen, bestuurskundigen, historici en geofysici houden zich bezig met dit onderzoeksgebied. Nieuwe wetenschappelijke inzichten moeten het in stand houden en beheer van het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee stimuleren en waarborgen.

Op 30 juni werden door Pavel Kabad, lid van de raad van Toezicht van de Waddenacademie, de eerste vijf leden van De Jonge Waddenacademie geïnstalleerd: Dr. Bas Borsje (Universiteit Twente), Dr. Eelke Folmer (NIOZ, Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee), Dr. Stefan Hartman (Stenden Hogeschool), Dr. Nora Mehnen (Universiteit Oldenburg) en Dr. Mans Schepers (Rijksuniversiteit Groningen).

Laatst gewijzigd:05 juli 2016 09:27

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Machtige partijen bepalen beeld verleden op social media

  Het zijn de gebruikers met de meeste ervaring en gezag die bepalen hoe belangrijke verhalen op online platformen beklijven. Zo maken mainstream media op YouTube de meeste zichtbaar blijvende filmpjes en weerhoudt op Wikipedia een handjevol redacteuren...

 • 12 maart 2018

  Prof. Jensma over de Dag van de Grunneger Toal

  Prof. Goffe Jensma over de Dag van de Grunneger Toal.

 • 08 maart 2018

  3 topmasters bij de Faculteit der Letteren

  In de Keuzegids 2018 hebben drie masteropleidingen van de Faculteit der Letteren het label Topopleiding gekregen. De masters Kunst en Cultuurwetenschappen, Europese Studies en Archeologie (research) behoren hiermee tot de beste van het land.