Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Publicatie Biografie van het Gronings ter gelegenheid van afscheid prof. Reker

15 maart 2016

Ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen schreef prof. Siemon Reker de Biografie van het Gronings. Het boek bevat maar liefst 1000 column-achtige teksten waarin kenmerken van het Gronings vroeger en nu aangestipt worden, aangevuld met een langere tekst met een samenvattend karakter.

Biografie van het Gronings

Biografie van het Gronings is een lijvig boek (1348 pagina’s) boordevol feiten over de taal in Groningen vanaf ongeveer 1200 tot 2016: de veranderlijkheid van tekens en hun uitspraak, woorden en hun betekenis, woordvormen, constructies. Er is veel aandacht voor wat de Groningers deden met en publiceerden over hun taal in de voorbije eeuwen, vanaf het Oudfries via het Middelnederduits naar wat meer en meer herkenbaar hedendaags Gronings is. Dat alles is op een toegankelijke manier geschreven en voorzien van veel nieuwe inzichten.

Harm van der Veen schreef speciaal voor dit boek een stuk dat hoofdlijnen van de historie van de provincie Groningen bevat.

Laatst gewijzigd:30 mei 2018 12:50