Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Wildernis, woongebied en wingewest: een geschiedenis van de poolgebieden

12 januari 2015
.

Voor de één is het een bijna ontoegankelijke ijswoestijn vol uitdagingen, voor de ander de plek waar grondstoffen en fossiele brandstoffen vandaan gehaald kunnen worden, en voor weer een ander is het poolgebied ook gewoon een gelukzalig woon- en leefgebied. De exploitatiegeschiedenis van de poolgebieden behoort tot een van de meest fascinerende hoofdstukken uit de geschiedenis van de mensheid. Louwrens Hacquebord heeft vijfendertig jaar onderzoek gedaan naar de exploitatie van de poolgebieden. Hij beschrijft op basis van zijn expedities hoe de bewoners van het gebied door de eeuwen heen onder barre omstandigheden hebben overleefd. Hij vertelt van de jacht op walvissen en
ijsberen, walrussen en zeehonden, hoe men steenkool uit de bevroren grond haalde en hoe men er tegenwoordig olie en gas wil winnen maar ook hoe natuurbeschermingsorganisaties de gebieden daartegen proberen te beschermen.

Dit nieuwste boek van Louwrens Hacqebord verschijnt op woensdag 14 januari 2015 bij uitgeverij Atlas.

Laatst gewijzigd:12 februari 2015 15:18