Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Bart Brouwers benoemd tot hoogleraar Journalistiek

25 september 2015
Bart Brouwers

Bart Brouwers is benoemd tot hoogleraar Journalistiek aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Brouwers (1960) is een ervaren journalist en media-ondernemer met een veelzijdige staat van dienst. Hij was onder meer hoofdredacteur van Dagblad De Limburger en Sp!ts, hij stond aan de wieg van de hyperlokale nieuwssite dichtbij.nl en was hoofd business development voor de Telegraaf Media Groep. Hij begon zijn loopbaan in de journalistiek direct na zijn studie Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

Brouwers schreef drie boeken, waaronder twee over journalistiek: “Alles voor het Nieuws” (1994) en “Na de deadline” (2013). Hij was lid van onder meer de Raad voor de Journalistiek, de commissie-Brinkman, visitatiecommissies voor HBO communicatie en het bestuur van Kim, Forum voor reflectie op journalistiek. Ook zit hij in de beroepenveldcommissie van Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg.

Bart Brouwers heeft gedurende zijn carrière veel geschreven over de journalistiek; naast zijn boeken ook op weblogs en in andere bundels. Terugkerende thema’s daarbij zijn de ontwrichtende kracht van online en de zoektocht naar nieuwe verdienmodellen. Momenteel is Brouwers media-ondernemer. Hij is mede-eigenaar van het Eindhovense journalistieke platform e52.

Als hoogleraar wordt Brouwers samen met collega-hoogleraar prof.dr. Marcel Broersma verantwoordelijk voor de succesvolle master die de afdeling Journalistiek aanbiedt voor Nederlandse en internationale studenten, de minor Journalism Studies en voor de nieuwe bacheloropleiding Media Studies. Brouwers: “Heel soms valt je iets ten deel waar je nooit naar hebt gezocht maar dat desondanks zeer welkom is. Zo voelt het hoogleraarschap. Ik kijk ernaar uit in deze rol de studenten niet alleen vanuit mijn ervaring maar ook vanuit modern journalistiek ondernemerschap te kunnen begeleiden tijdens hun opleiding. Vier speerpunten zullen daarbij de komende tijd zichtbaar worden: het kweken van een journalistieke houding, het belang van specialisatie, ondernemerschap en de alles overheersende rol van het online speelveld. Daarmee probeer ik de lijn vast te houden die mijn voorganger Jeroen Smit heeft neergezet, maar tegelijk kijk ik er erg naar uit om samen met Marcel Broersma en zijn team de opleidingen verder te ontwikkelen.”

Meer informatie

prof. drs. B. Brouwers,
E-mail: b.j.brouwers@rug.nl
Tel: 06-41410090

Laatst gewijzigd:11 november 2015 13:47
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.