Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Jochem Wiers bijzonder hoogleraar Beleid en beleidsontwikkeling van de Nederlandse buitenlandse betrekkingen

16 september 2015

Dr. Jochem Wiers is per 15 augustus 2015 aan de Faculteit der Letteren benoemd tot bijzonder hoogleraar Beleid en beleidsontwikkeling van de Nederlandse buitenlandse betrekkingen, vanwege de Stichting Groninger Universiteitsfonds.

mr. dr. J. (Jochem) Wiers

Het vakgebied van deze bijzondere leerstoel raakt de internationale betrekkingen, politicologie, bestuurskunde, eigentijdse geschiedenis, rechten en beleidskunde. Onder invloed van Europeanisering en globalisering zijn nationale ministeries onderdeel geworden van een complexe context, die wel wordt getypeerd als multilevel governance. Analyse van de totstandkoming van het Nederlandse buitenlandbeleid omvat zowel de nationale interdepartementale verhoudingen, de aan internationale organisaties gerelateerde invloeden (bijvoorbeeld de rol van permanente vertegenwoordiging in EU, NAVO en VN), als de invloeden vanuit het getransnationaliseerde publieke domein (bijvoorbeeld de rol van bedrijfsleven, (social) media en NGOs). Uitwisseling tussen beleid en wetenschap staat centraal bij deze leerstoel .Wiers staat een interdisciplinaire aanpak voor die focust op belangen, waarden en ordening.

Wiers (1970) studeerde Internationaal en Nederlands recht en Spaans aan de UvA. Na verdieping in Brugge en Florence promoveerde hij aan de UvA cum laude in het Europees en internationaal recht (2002). Wiers werkt sinds 2002 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Momenteel als hoofd Eenheid Strategische Advisering, daarvoor onder meer bij de Directie Integratie Europa, de Ambassade Parijs en de Directie Klimaat, Energie, Milieu en Water.

Laatst gewijzigd:16 september 2015 16:50
printOok beschikbaar in het: English