Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

John Nerbonne, hoogleraar Alfa-informatica, sessievoorzitter op de jaarlijkse bijeenkomst van AAAS 2015

09 februari 2015

Op 13 februari 2015 zal John Nerbonne, hoogleraar Alfa-informatica aan de Rijksuniversiteit Groningen, optreden als sessievoorzitter tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in San Jose in Californië. John Nerbonne heeft de sessie over wetenschappelijke visualisaties in de linguïstiek samengesteld en georganiseerd. De sessie is getiteld ‘ Visualizing Verbal Culture: Seeing Language Diversity ’ (Het visualiseren van verbale cultuur: zicht op taaldiversiteit).

Zicht op invloeden op verbale variatie

De sessie richt zich op taalkundige diversiteit en geografische en sociale dialecten, met de nadruk op de relaties met taalhistorie en de taal van sociale media. Als onderdeel van de sessie houdt John Nerbonne een presentatie over ‘ Seeing Influence on Verbal Variation ’ (Zicht op invloeden op verbale variatie). De uitdaging voor AAAS dit jaar was om te kijken naar hoe visualisatie in alle fasen van wetenschappelijk onderzoek kan worden toegepast, van het verzamelen en onderzoeken van gegevens tot presentaties voor een breed publiek. Het thema van de sessie van Nerbonne is dat het oude contrast tussen verbaal en visueel georiënteerde gedachten kan worden opgelost.

Links: weinig voorkomende woorden; rechts: veel voorkomende woorden

De afwijking in uitspraak van het standaard Nederlands als gevolg van longitude en latitude en afhankelijk van hoe vaak het woord voorkomt. Voor veel voorkomende woorden is de afwijking van de uitspraak in het standaard Nederlands het grootst, iets wat Wieling, Nerbonne & Baayen (2011) hebben geïnterpreteerd als weerstand tegen de invloed van de Nederlandse standaardtaal.

Jaarlijkse bijeenkomst AAAS

De American Association for the Advancement of Science is een internationale non-profitorganisatie die tot doel heeft de wetenschap te bevorderen voor een breed publiek. De jaarlijkse bijeenkomst brengt elk jaar duizenden vooraanstaande wetenschappers, ingenieurs, onderwijskundigen, beleidsmakers en journalisten samen om te discussiëren over recente ontwikkelingen in de wetenschap en de technologie. AAAS is volgens eigen zeggen de grootste wetenschappelijke conferentie ter wereld.

Laatst gewijzigd:11 februari 2015 16:09
printOok beschikbaar in het: English