Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Miniatuur kanon gevonden tijdens opgraving van 17e-eeuws vrachtschip in Dronten

14 juli 2015

Archeologen hebben tijdens de opgraving van het 17e-eeuws vrachtschip in Dronten een unieke vondst gedaan: zij troffen een helemaal gaaf miniatuur kanon van brons op een onderstel aan. In een scheepswrak is een dergelijke vondst nog niet eerder gedaan. Het gaat om een object dat ook in de 17e eeuw al zeldzaam was.

Op het kanon is een nog niet leesbare inscriptie gevonden. De betekenis van dit miniatuur kanon is nog niet bekend. De datering van het kanon is midden 17e eeuw en het object is ongeveer 15 centimeter lang en 8 centimeter hoog. Daarnaast zijn een complete bierpul en een complete laars gevonden in ‘nieuwstaat’. Zeer bijzonder zijn ook de grote pakketten textiel uit het achterschip.

De opgraving van het schip begon in 2014 en wordt sinds 22 juni dit jaar voortgezet onder leiding van onder leiding van hoogleraar Maritieme Archeologie Andre van Holk. In deze tweede campagne staat de constructie van het schip centraal.

IFMAF

De International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF) voert de opgraving uit met studenten, onderzoekers en amateur-archeologen. De IFMAF is een samenwerking tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze partijen hebben in 2006 een samenwerkingsovereenkomst getekend om het maritiem archeologisch universitair onderwijs en onderzoek te versterken.

17e eeuws kanon
Laatst gewijzigd:14 juli 2015 14:30