Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Vidi subsidie voor grootschalig onderzoek naar journalistiek ondernemerschap

02 juni 2015

Dr. Tamara Witschge van de Faculteit Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen heeft onlangs van NWO een prestigieuze Vidi subsidie van € 800.000 ontvangen voor het project Entrepreneurship at Work: Analysing practice, labour, and creativity in journalism .

‘De inkomsten en oplagen van bijvoorbeeld kranten dalen voortdurend, waardoor er steeds meer druk komt op journalisten om naast hun primaire taak van het informeren van het publiek eveneens ondernemend te zijn’, vertelt Witschge. ‘In mijn project wil ik onderzoeken hoe deze nadruk op ondernemerschap niet alleen journalisten, maar ook de maatschappij en zelfs de democratie beïnvloedt’.

Innovatieve aanpak

In de komende vijf jaar zullen naast Witschge twee AIO’s en een postdoc door middel van interviews, etnografieën en vragenlijsten de invloed van ondernemerschap op de journalist minutieus onderzoeken. ‘Baanbrekend in het project is het feit dat beide PhD’s tegelijkertijd zelf de ondernemende vorm van journalistiek gaan bedrijven en onderzoeken. Hierdoor ontstaat een nieuw inzicht in deze vorm van journalistiek.’

Maatschappelijke impact

‘Omdat de vrijheid en beschikbaarheid van informatie essentieel is voor het functioneren van onze maatschappij en van essentieel belang is voor de democratie zullen de inzichten van dit onderzoek ook worden vertaald in de opleidingen journalistiek en bijvoorbeeld bij uitgeverijen.’ Om de resultaten van het onderzoek breed te verspreiden zullen derhalve bijvoorbeeld trainingen en workshops worden aangeboden aan startende journalisten en worden de resultaten van het project gepubliceerd in een open source publicatie en de inzichten vrij online gedeeld.

Succesvol jaar

Naast de Vidi subsidie heeft Tamara Witschge dit jaar eveneens een prestigieuze Fellowship voor het Donald W. Reynolds Journalism Institute in Missouri ontvangen. Dit instituut nodigt ieder jaar journalisten, mensen uit het bedrijfsleven en wetenschappers uit om gezamenlijk na te denken over de rol en invloed van de journalistiek in en op de democratie.

Curriculum Vitae

Dr.T.A.C. Witschge is Rosalind Franklin Fellow en als universitair docent verbonden aan het onderzoekscentrum voor Journalistieke Cultuur en media aan de Faculteit Letteren. Haar expertise ligt op het vlak van ondernemende journalistiek, media en democratie en mediapluriformiteit.

Laatst gewijzigd:09 juni 2015 16:09
printOok beschikbaar in het: English