Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

1 mei boekpresentatie ‘Het Srebrenicasyndroom’ van Eelco Runia

21 april 2015

Op 1 mei, van 17:00 - 18:30 wordt in Academisch Cultureel Centrum Spui 25 in Amsterdam het nieuwe boek ‘Het Srebrenicasyndroom’ van RUG-historicus Eelco Runia gepresenteerd. Het boek zal worden gepresenteerd in een kort debat.

“Conclusies NIOD-rapport Srebrenica ongeldig”

In 2002 verscheen het NIOD-rapport over de rol die Nederland speelde bij de moord op zo’n 8000 Bosnische moslims in 1995. Runia laat in Het Srebrenicasyndroom zien dat de conclusies van de NIOD-historici fundamenteel ondeugdelijk zijn. De samenstellers van het rapport tuimelden in de valkuil van wat in de psychologie parallel processing wordt genoemd: in plaats van de traumatische aspecten van het Nederlandse Srebrenica-beleid onder ogen te zien, reageerden ze deze af op hun publiek.

Om slechts één voorbeeld te noemen: in plaats van te analyseren waarom Nederland er niet in slaagde de strategie van ‘afschrikken door aanwezigheid’ vorm te geven, begonnen de NIOD-historici zelf ‘af te schrikken door aanwezigheid.’ Het NIOD deed precies wat Dutchbat had nagelaten: het nam blocking positions in, weigerde ook maar een duimbreed toe te geven als het werd ‘aangevallen’, peinsde er niet over eenmaal ingenomen posities te verlaten en liet de tanden zien als iemand hen te na kwam.

Runia neemt de lezer op detectiveachtige wijze mee in een spannende zoektocht naar wat er precies rond het NIOD en Srebrenica is misgegaan. Het Srebrenicasyndroom maakt duidelijk dat historische gebeurtenissen zo traumatisch kunnen zijn dat we ze, zonder dat we daar erg in hebben, in het heden kunnen ‘naspelen’.

x
Laatst gewijzigd:12 september 2018 15:47

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.

 • 08 oktober 2018

  Computationeel taalkundigen te terughoudend in delen van onderzoeksdata en zelfgeschreven software

  Onderzoekers binnen de computationele taalkunde zijn nog onvoldoende bereid hun onderzoeksdata en benodigde zelf geschreven software en commando’s te delen met andere onderzoekers. Dat concluderen RUG-wetenschappers Martijn Wieling, Josine Rawee en...